Проучване: 1/3 от българите не искат връзка с татуиран човек

  • 17 февруари 2022 12:44

  • 7480
  • 7
Проучване: 1/3 от българите не искат връзка с татуиран човек
© Gettyimages (архив)
Слушай новината Слушай новината

Малко над 1 милион българи имат татуировки (19%), посочват, че имат татуировка. В по-голям дял мъжете за сметка на жените заявяват, че имат татуировка. Спрямо възрастта почти половината от хората между 18-29 г. посочват, че са си направили татуировка.

Това сочат данните от проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа", направено в периода 12-19 януари. С увеличаването на възрастта драстично намалява делът на хората, които посочват, че имат татуировка. Над 90% са дяловете на хората на възраст над 50 години, които казват, че нямат татуировка.

Половината от хората, които декларират, че имат татуировка, имат само една, а 29% - две. 12% е делът на татуираните, които имат повече от три татуировки. 

ЕС забранява някои от химикалите в татуировките

Защо хората се татуират?

Сред основните причини, които хората изтъкват за решението си да си направят татуировка, са за:

- красота/стил - 44%

- израз на любов към определен човек - 38%

- изразява това, което съм – 28%

Сред останалите изтъкнати причини са „като символ на нова страница в живота ми“, изразяване на принадлежност към футболен отбор, почит към национален герой, както и израз на идеологически възгледи. При жените, които имат татуировки, водещата причина е свързана с красота и стил. Мъжете пък са тези, които си правят татуировки като принадлежност към даден отбор или почит към национален герой. Сходни дялове се отчитат и при мъжете, и при жените спрямо причината „израз на любов към определен човек“.

Татуировките и стереотипите 

Данните показват, че едва 3% от хората, които имат татуировки, са се притеснявали, че това би попречило да ги наемат на работа. 22% от българите посочват, че биха променили мнението си спрямо непознат човек, когато видят, че има татуировки. 71% не споделят това мнение. В голямата си част възрастните хора биха променили мнението си към даден човек, ако видят, че той има татуировки. 23% посочват, че ако са работодатели, видими татуировки биха повлияли на решението им да наемат татуиран човек на работа. Тук отново възрастта се оказва от ключово значение. С увеличаване на възрастта се увеличава делът на хората, които дават този отговор.

В проучването са тествани две твърдения, свързани с хората, които имат татуировки. Според 21% от българите хората с татуировки са по-склонни към криминални прояви, а 65% не споделят това мнение. Най-възрастните в най-голям дял са съгласни с това твърдение. Почти сходен дял – 23%, са съгласни с твърдението, че „хората с татуировки са по-склонни към злоупотреба с алкохол и наркотици“. 63% не споделят това мнение.

Малко над половината от българите посочват, че биха имали интимна връзка с човек, който има татуировки, а малко под една трета посочват, че не биха. Жените за сметка от мъжете (34% към 23%) в по-голям дял споделят, че не биха имали интимна връзка с човек с татуировки. По отношение на поддържане на приятелски отношения с човек, който има татуировки, нещата изглеждат по-различно. 71% посочват, че биха имали такива приятелски отношения, а само 16% не биха.

"Татуировките не са явление на нашето съвремие. Още от древността те са се използвали да показват определен социален статус, например. За общества, като Индия, татуировките са ярък културен феномен. Днес освен с културата и традициите на определени общности, татуировките са модерни и като начин да покажеш себе си, да се чувстват по определен начин", коментира социологът Евелина Славкова.

Социолозите коментират още, че в проучването правят впечатление няколко неща. Възрастта е ключов фактор по отношение на възприятието спрямо татуировките. Възрастните хора в големи дялове не одобряват тази форма на изразяване, а и в някаква степен са склонни да стигматизират хората, които имат татуировки. Младите, от друга страна, са по-положително настроени към татуировките и татуираните хора. Чрез татуировките младите хора показват индивидуалност, да заявят себе си, да покажат принадлежността си към нещо, символ на желанието за бунт. Именно затова най-често татуировките се правят в младежките години. 

Португалската полиция нареди на служителите си да премахнат до 6 месеца расистките си татуировки

От друга страна, впечатление прави и още един елемент - високите дялове на хората, които са склонни да приемат хората с татуировки като склонни към криминални прояви и ползващи наркотици и алкохол. Това също не крие особена изненада. В общественото съзнание т.нар. мутри и затворници, например, имат татуировки като начин да изразят себе си. Такъв тип образи, с рисково поведение, са основен източник на модели, които създават негативни възприятия и стереотипи в хората по отношение на тази тема. В Япония, например, татуировките са забранени, защото в японската култура татуировките са свързани предимно с мафията Якудза.

Проучването на "Тренд" е по поръчка на вестник "24 часа" и е посветено на нагласите на българите спрямо татуировките. Изследването е реализирано в периода между 12 и 19 януари чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" чрез таблет сред 1004 души. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
7480 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Коко

2022.02.17 | 18:51

7
За българите е ясно, а българките какво мислят по въпроса?
✞❤Бaй Пeшо c лaдaта❤ uni.su/6NAneR

2022.02.17 | 17:04

3
Гocпoд-Бoг Иcyc-Xpиcтoc казва: HE PИCYBАЙ БYKВИ ПO TЯЛOTO CИ! Татуираните, накичените навсякъде с обици и cakатитe cа бeлязaни от Гоcпoд-Бoг, за да знаят разумните човеци, че това са слугите на Дявола във видимият свят.: uni.su/8W1LKg Разумният човек стои далеч от тях, а когато се налага да контактува с белязани, трябва всяка секунда да е нащрек, и да внимава във всяка своя дума, за да не бъде привлечен на страната на Дявола! Татуирани са професионалните убийци като джелатите от COБT, сводниците, нарко-мафиозите, проститутките и много други лоши твари приличащи на хора, но всъщност са творения на Дявола! Фитнec-зaлитe ca cвъpтaлищa нa cвoдници, нapkoмaни и бaндити, a тaтyиpoвkитe им пoкaзват на kой тoчно ДЕMOН са пpoдaли душите си, нaпoмпeнитe с xимия бokлyци.: uni.su/9pW8BX
✠Тигре Тигре✠

2022.02.17 | 17:39

6
Kypвyляцитe харесват тaтуиpaните, бандитите и ушeвитe kaпyти, затуй рано yмиpиcвaт канафките, или ги изяждат червеите, или рибите, или раците, или прасетата, или пък ги правят на кайма, както бяха направили през 80-те четири студентки в едно заведение в кресненското дефиле, ама тогаз такива неща се пазеха в дълбока тайна от простoлюдието.: uni.su/6eiP9H
◉‿◉Чeрвeна шaпчица APМAТKА

2022.02.17 | 17:14

5
Mодeлkитe, които всъщност са пpoфеcиoнални kypви-пpocтитyтkи от седем годишна възраст, и които дебнат да хванат някой богаташ, не знаят основни житейски правила, и затова много често млади напускат видимият свят. Те незнаят, че гeнeтичнo изменените aнaболи и тaтyирaни kомплekcaри с гoлeми лъckaви koли и тлъcти пopтфeйли, ca мaфиoтизиpaни-пoлицaи-бoпaжии-cвoдници, носещи им единствено и само poбcтво, чеcтo зaвъpшвaщо cъc cмъpт: uni.su/ec5XNj
◉‿◉❤Кристина-хотел Принцес

2022.02.17 | 17:09

4
Конфуции казва: стойте далеч от белязаните, те носят само нещастие, робство и смърт: uni.su/4jFh3o
.

2022.02.17 | 13:06

1
Татуировките тровят бавно човека през целия му живот.
Насакото Яката

2022.02.17 | 16:05

2
Факт.

Добави коментар

Водещи новини