ЕС забранява някои от химикалите в татуировките

  • 04 януари 2022 15:39

  • 3023
  • 0
ЕС забранява някои от химикалите в татуировките
© Getty images

От днес в Европейския съюз влиза в сила забрана или ограничаване на употребата на повече от 4000 опасни химически вещества, съдържащи се в мастилата за татуировки и постоянен грим.

Мерките обхващат канцерогенни, мутагенни и репротоксични вещества и химикали, кожни сенсибилизатори, дразнители на кожата и очите, метални примеси, ароматни амини и някои пигменти. Те се съдържат най-вече мастилата за цветни татуировки. Според Брюксел на пазара вече съществуват безопасни алтернативи на всички забранени от днес продукти.

Татуировките срещу COVID-19 са последният писък на модата

В част от държавите от ЕС вече действат закони, които ограничават вредните химикали в мастилата за татуировки и постоянен грим. Новите европейски правила се отнасят за всички страни, а ограниченията важат както за продукти, произведени в ЕС, така и за внос от трети държави, предаде БНТ.

Според Еврокомисията около 12% от европейците имат татуировки. Мерките бяха приети още през декември 2020, но държавите имаха година срок, за да спрат продажбата на вредните химикали. Решението беше взето заради зачестили случаи на алергии и кожни проблеми след татуиране.

Забраната за употребата на два от пигментите - Pigment Blue 15 и Pigment Green 7 ще влезе в сила едва от 4 януари 2023 г. До тогава се очаква производителите да намерят безопасни алтернативи и за тези два пигмента.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3023 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини