-
24 декември 2021 13:41
- 1591
- 0
Приглушеното осветление в трапезарията може да e ключът към невероятния вкус на коледната пуйка, пише в. "Дейли мейл", позовавайки се на резултатите от американско изследване.
Авторите му от университета на Мъри, Кентъки, са проучили ефекта от нивата на заобикалящата светлина върху насладата от храната.
Въз основа на направените експерименти изследователите са установили, че приглушеното осветление "влияе подсъзнателно на възприятията" и кара мозъка да мисли, че сладката или солената храна има по-добър вкус.
Ефектът обаче изглежда по-слаб, когато се консумират храни, които съчетават множество вкусове - като например сладко-кисели азиатски блюда.
Откритието противоречи на проучване, публикувано през 2020 г., според което приглушената светлина в ресторанта всъщност може да влоши вкуса на храната.
Последвайте канала на
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Асен Василев: Въглищата са минало - това трябва да е ясно на всички
27 април 202417:07
Искрен Митев (ПП): Ако 80% от българите гласуват, ДПС няма да е фактор
27 април 202418:43
Ангелов (ГЕРБ): Рано е да говорим за коалиции
27 април 202418:59
БСП утвърди листите си за изборите
27 април 202418:36
Вигенин: Елена Йончева направи грешен избор
27 април 202418:09
Промените в закона за хазарта обслужват изцяло нелегалните оператори. Те не плащат данъци и за потребителите няма защита
27 април 202418:39
Германски министър: Целта на Путин всъщност е Европа
27 април 202418:25
Чешкият външен министър: Бъдещето на Европа е заложено на карта
27 април 202419:32
Голям български бизнесмен даде 500 000 лв. на киберизмамници
27 април 202417:28