-
24 декември 2021 13:41
- 1591
- 0
Приглушеното осветление в трапезарията може да e ключът към невероятния вкус на коледната пуйка, пише в. "Дейли мейл", позовавайки се на резултатите от американско изследване.
Авторите му от университета на Мъри, Кентъки, са проучили ефекта от нивата на заобикалящата светлина върху насладата от храната.
Въз основа на направените експерименти изследователите са установили, че приглушеното осветление "влияе подсъзнателно на възприятията" и кара мозъка да мисли, че сладката или солената храна има по-добър вкус.
Ефектът обаче изглежда по-слаб, когато се консумират храни, които съчетават множество вкусове - като например сладко-кисели азиатски блюда.
Откритието противоречи на проучване, публикувано през 2020 г., според което приглушената светлина в ресторанта всъщност може да влоши вкуса на храната.
Последвайте канала на
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Главчев се отказва от 9100 лв. заплата като външен министър
28 април 202412:04
Другата седмица ще има яснота за машините и софтуера за вота 2 в 1
28 април 202411:19
Осезателно покачване на заболеваемостта от коклюш! Да се спазва дистанция при новородените!
28 април 202409:12
Един милион стягат куфарите за празниците
28 април 202409:58
Проблемът с липсата на персонал на морето - огромен
28 април 202408:34
Карлос Контера: В центъра на столицата трябва да има засилено полицейско присъствие всекидневно
28 април 202410:36
Д-р Иван Неделчев: Консумирайте риба поне веднъж седмично
28 април 202409:33
Остават два работни дни за подаване на данъчни декларации
28 април 202411:06
Хамас разпространи видео с двама заложници
28 април 202410:53