Чаша портокалов сок понижава кръвното налягане

  • 02 ноември 2021 14:25

  • 1900
  • 0
Чаша портокалов сок понижава кръвното налягане
© Pixabay

Високото кръвно налягане, известно още като хипертония, има отрицателни ефекти върху тялото, които обикновено не могат да се забележат с просто око. За щастие можете да го намалите, като изпиете само една чаша портокалов сок на закуска, пише британският вестник The Daily Express, цитиран от агенция "Фокус", като се позовава на резултатите от проучване на медици.

Високото кръвно налягане е силата, с която кръвният поток натиска стените на кръвоносните съдове. Налягането при човек се променя през целия ден, но ако е постоянно високо, това води до втвърдяване и стесняване на кръвоносните съдове. Поради това сърцето е принудено да работи по-усилено, изпомпвайки кръв през тялото ни. При подобно състояние рискът от сърдечен удар се увеличава с времето, припомнят от редакцията.

Разумната диета може да бъде много ефективна за понижаване на кръвното налягане, а някои храни дори имат невероятно добри резултати в справяне с проблема. Според проучване, публикувано в списание SpringerLink, само една чаша портокалов сок, който обикновено хората пият на закуска, понижава кръвното налягане.
Оптималното кръвно налягане помага на човешкия мозък да остарява по-бавно

Основната цел на изследването, цитирано от изданието, е била да се оцени ефектът върху кръвното налягане на портокалов сок с естествено съдържание на хесперидин (витамин Р) и на сок с по-високо съдържание на този витамин. Хесперидинът е растително вещество, което се съдържа в цитрусови плодове като портокали. Няколко проучвания показват, че това вещество е свързано с понижаване на кръвното налягане.

В едно такова проучване участниците консумирали 500 милилитра контролна напитка дневно, като портокалов сок или обогатен с хесперидин портокалов сок, в продължение на 12 седмици. Учените стигат до заключението, че еднократна доза (500 мл) сок с повишено съдържание на хесперидин понижава кръвното налягане, а при продължителна употреба „настъпват дори по-значителни промени“.

Теодора Александрова
1900 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини