Не игнорирайте високото кръвно налягане, дори да сте на 30

  • 29 септември 2021 16:00

  • 6631
  • 3
Не игнорирайте високото кръвно налягане, дори да сте на 30
©

Широко разпространено е схващането, че високото кръвно налягане е проблем, от който страдат само възрастните хора и хората с наднормено тегло.

Истината обаче е доста по-различна и стряскаща.

Високото кръвно налягане, наричано още артериална хипертония, е сред най- разпространените заболявания в света. Световната Здравна Организация го нарича „Пандемията на 21-ви век“, а заради интензивния стрес и нездравословния начин на живот, тази пандемия засяга все повече и все по-млади хора. Игнорирането на заболяването може да има сериозни последици върху организма на човек в дългосрочен аспкет. А според статистиките само 1 от 5 хипертоници успяват да се справят с контрола на състоянието си.

Високото кръвно налягане се появява все по-често при млади хора и не трябва да игнорираме проблема. 

Делим хипертонията на първична (есенциална) и вторична. При първичната няма конкретна причина за появата ѝ – тя просто съществува. Въпреки това, има фактори, които увеличават риска от появата ѝ. Сред тях са:
1. Фамилната обремененост: Понякога високото кръвно налягане се среща и при други членове от семейството. Клиничните проучвания сочат, че хипертониците с фамилна обремененост са с 20% повече от хипертониците, при които обременеността липсва.
2. Нездравословен начин на живот: Стресът, тютюнопушенето и редовната злоупотреба с алкохол също допринасят за развитието на болестта. Установено е например, че честотата на затлъстяването е в пряка връзка с честотата на случаите на хипертония при млади хора, дори и при тийнейджъри.

При вторичната хипертония вече имаме конкретна причина за високото кръвно налягане. Именно тя е по-често срещана при младите хора, но добрата новина е, че ако причината за появата ѝ бъде отстранена, кръвното налягане ще се нормализира.

1. Хормони: Хормоналният дисбаланс носи със себе си редица здравословни проблеми и хипертонията е един от тях. Така например, завишените нива на хормона алдостерон повишават натрия в кръвта, което води до високо кръвно налягане. Същото се наблюдава и при проблеми с щитовидната жлеза.

2. Стесняване на бъбречните артерии: При това състояние бъбрекът произвежда специални вещества, които повишават кръвното налягане.

3. Медикаменти: Приемът на някои медикаменти като антидепресанти, стимуланти, контрацептиви и други.

4. Сънна апнея: Това заболяване, характеризиращо се с епизоди на спиране на дишането по време на сън, също може да е причина за появата на хипертония при млади хора.

Защо не трябва да игнорираме хипертонията?

Наричат хипертонията „тихият убиец“, защото често протича безсимптомно. Ако все пак има симптоми при млади хора, те включват:
- сърцебиене
- световъртеж
- замъглено зрение
- шум в ушите и други.

Неконтролираната хипертония е главен рисков фактор за възникването на други сърдечно-съдови заболявания – миокарден инфаркт, мозъчен инсулт или ритъмни нарушения (аритмия).

В дългосрочен план, хипертонията уврежда кръвоносните съдове, особено най-вътрешния слой клетки (наречен ендотел). Съдовете губят еластичността си и се стесняват. Това повишава налягането на кръвта и може да бъде толкова силно, че да се образува аневризма – тежко усложнение, което, грубо казано, представлява балонообразно разширение на кръвоносния съд.

От високото кръвно налягане страда и сърцето – то работи на по-големи обороти срещу по-голямо съпротивление, което може да доведе до разширението му (особено на лявото предсърдие и камера), включително и до сърдечна недостатъчност.

Мозъкът също е потърпевш – освен съдови инциденти, стеснените кръвоносни съдове могат да доведат до леки когнитивни проблеми или деменция.

Към дългия списък с последици се включват и проблеми с бъбреците, очите, сексуалната функция и други.

Какво трябва да знаем за хипертонията?

Докато през 1975 г. хипертониците в света наброяват 579 милиона, през 2015 г. техният брой достига 1,1 млрд., като увеличението е главно за сметка на развиващите се страни. В зависимост от стойностите на кръвното налягане, съществува специална класификация на артериалната хипертония. Тя е следната:
- Оптимални стойности на кръвното налягане: 120/80 mmHg
- Повишено кръвно налягане: между 120-139/80-89 mmHg
- Хипертония 1-ва степен: между 140-159/90-99 mmHg
- Хипертония 2-ра степен: между 160-179/100-109 mmHg
- Хипертония 3-та степен: над 180/ 110 mmHg

Важно е да проследявате кръвното си налягане ежедневно, в домашни условия, с надежден апарат за кръвно. Sendo са точни, надеждни и лесни за употреба дигитални апарати за измерване на кръвното налягане.

Как можем да се преборим с хипертонията?

Борбата с хипертонията включва комбинация от медикаменти и промяна в начина на живот. На първо място обаче е консултацията със специалист. Той може да открие причина за високото кръвно налягане, при разрешаването на която, да изчезне и артериалната хипертония. Ако след няколко прегледа лекарят ви постави диагноза първична хипертония, то той най-вероятно ще ви назначи лекарства, които да приемате постоянно. Прилагат се различни класове медикаменти като бета-блокери, ACE-инхибитори, ангиотензин II-рецепторни блокери, блокери на калциевите канали, диуретици и други. Следвайте стриктно предписанията и не забравяйте да приемате медикаментите редовно. Това ще гарантира максимален ефект на приложеното лечение и ще намали риска от бъдещи усложнения. Специалистите проследяват ефекта на приложеното лечение и коригират схемата с времето, за да се постигне максимален терапевтичен ефект.

Какво можем да променим в ежедневието си, за да контролираме високото кръвно налягане?

Освен с медикаменти, промяната в навиците също е от съществено значение при борбата с хипертонията.

- Поддържайте здравословно тегло – затлъстяването е основен рисков фактор за възникване на артериална хипертония. Оптимизирайте теглото си с подходящата диета и физическа активност.
- Не прекалявайте със солта – приемът на големи количества сол означава увеличаване на натрия в организма ни, което, както споменахме и по-горе, повишава кръвното налягане. Ограничете приема на сол до 1500 mg на ден максимум.
- Ограничете алкохола – чаша вино на ден няма да ви навреди, но редовното прекаляване с количеството алкохол увеличава риска от възникване на хипертония.
- Откажете се от тютюнопушенето! – никотинът има свойството на стеснява кръвоносните съдове, което води до високо кръвно налягане. Допълнително, увеличава риска от образуване на тромби и натоварва сърдечната дейност.
- Създайте си здравословна диета – стремете се да минимализирате наситените мастни киселини и транс-мазнините. Вместо това, консумирайте повече плодове и пълнозърнестите храни.

Novini.bg
6631 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
тази

2021.09.29 | 15:56

3
тази на снимката бих и нагласил кръвното. ще я туря на хаспела
Кожената спринцовка

2021.09.29 | 13:03

2
Червенокосата ако има високо кръвно може да заповяда да я олаба
ХХХ

2021.09.29 | 12:26

1
ЗА ДА СТЕ СИГУРНИ ЧЕ НЯКОИ ОТ ВАШИТЕ ПРА ДЕДИ НЕ Е ГРЪК ИЛИ ТУРЧИН СИ НАПРАВЕТЕ ТЕСТ ЗА ПРОИЗХОД ВЪВ НЯКОЯ ОТ ЛАБОРАТОРИИТЕ ВЪВ КОИТО СЕ ПРАВЯТ ТАКИВА ТЕСТОВЕ ЗАЩОТО ВСИЧКИ ЗНАЕМ ЧЕ БЪЛГАРКИТЕ КОГАТО СА РАЖДАЛИ ДЕЦА ОТ ГЪРЦИ И ТУРЦИ СА КРИЕЛИ ЧЕ СА ОТ ТУРЦИ И ГЪРЦИ ОТ СТРАХ ДА НЕ БЪДАТ УБИТИ И ДЕЦАТА И ТЕ САМИТЕ ТАКА СА ПРАВИЛИ ПРЕЗ СРЕДНОВЕКОВИЕТО А СА РОДЕНИ МНОГО ТАКИВА ДЕЦА

Добави коментар

Водещи новини