Оптималното кръвно налягане помага на човешкия мозък да остарява по-бавно

  • 12 октомври 2021 13:54

  • 672
  • 1
Оптималното кръвно налягане помага на човешкия мозък да остарява по-бавно
© Getty Images

Оптималното кръвно налягане помага за по-бавното остаряване на човешкия мозък, сочи проучване на австралийски учени, цитирано от "МедикълЕкспрес", предава БТА.

Изследователите от Австралийския национален университет са установили, че мозъкът остава с поне шест месеца по-млад от актуалната възраст на човек, който има оптимални показатели на кръвното.

За нормални стойности се смятат 120/80, докато оптималното и здравословно кръвно е по-близо до 110/70, обясняват учените.

Според данните от изследването участниците в проучването, които поддържат високи нива на кръвното налягане, имат мозък като на по-възрастен човек и в не толкова добро здравословно състояние. Това увеличава рисковете от сърдечни заболявания, инсулт и деменция.

При хората с повишено кръвно, но в рамките на нормалните стойности, също се наблюдава подобен ефект.

"Мнението, че човешкият мозък не е много здрав заради високото кръвно налягане в по-зряла възраст, не е напълно вярно", казва професор Никола Чербуин, ръководител на Центъра за изследване на стареенето, здравето и благосъстоянието към Австралийския национален университет. "Този процес започва по-рано и при хора, които имат нормално кръвно налягане".

Кардиологът и съавтор на изследването професор Уолтър Абхаяратна допълва, че ако човек успее да поддържа оптимално кръвно налягане, то мозъкът му ще остане по-млад и здрав с напредване на възрастта.

"Важно е да направим промени в начина на живот и диетата още в ранна възраст, за да предотвратим прекалено високото кръвно налягане, вместо да чакаме то да се превърне в проблем," каза той.

Австралийските учени в сътрудничество с колеги от Нова Зеландия и Германия анализират повече от 2000 изследвания на мозъка на 686 здрави хора на възраст между 44 и 76 години.

Консумацията на пълнозърнести храни намалява риска от сърдечни заболявания

Кръвното налягане на доброволците е измервано до четири пъти за 12-годишен период. Сканирането на мозъка и данните за кръвното налягане са използвани за определяне на възрастта му.

Проф. Чербуин, обяснява, че направените констатации будят безпокойство за младите хора на възраст между 20 и 30 години, тъй като е необходимо време повишеното кръвно налягане да повлияят на мозъка.

Резултатите от изследването показват необходимостта всеки, включително и младите хора, да проверява редовно кръвното си налягане.

Наскоро направено голямо международно проучване установи, че броят на хората над 30-годишна възраст с високо кръвно налягане се е удвоил в глобален мащаб.

Данните от анализите на австралийските учени са публикувани в изданието "Фронтиърс ин ейджинг нюросайънс". 

Последвайте канала на

Борислава Борисова
672 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Умник Гюро

2021.10.12 | 16:28

1
България е с най-малко смъртни случаи на 1 000 000 население: 3-4 пъти по-малко в сравнение със западните държави. Това се дължи на мъдростта на българския народ и на ниския процент "ваксинация". Ако обаче се отровим т.е. "ваксинираме", ще започнем да мрем като мухи. Ваксините-отрови убиват невинни и здрави хора. Те са вируса.

Добави коментар

Водещи новини