Николай Овчаров: Монета потвърждава, че на Перперикон е бил храмът на Дионис

  • 28 юли 2021 13:18

  • 4500
  • 1
Николай Овчаров: Монета потвърждава, че на Перперикон е бил храмът на Дионис
© Булфото

Открита рядка монета на един от последните тракийски царе - Реметалк I, допълва тезата, че именно на Перперикон се е намирал храмът на Дионис.

Това заяви ръководителят на разкопките проф. Николай Овчаров. Той обясни, че именно при Реметалк I се случва много важно събитие, описано от римските автори - пазеният от народа на бесите храм на Дионис е даден на одрисите, след като с римска помощ тракийският цар навлиза в Родопите и побеждава вожда на бесите Вологез.

"Ето тази монета фиксира този момент, както и другите монети", каза още проф. Овчаров. На монетата са изобразени Реметалк I със съпругата му Питодорис и сина му Котис.

Овчаров отчете, че от началото на тазгодишните разкопки, са открити над 100 предмета. Сред находките са и три неограбени християнски гробници от 5-6 в., които предстои да бъдат отворени. Заедно с откритите вече още 2, но отворени и ограбени в древността гробници, археолозите смятат, че става дума за положени в тях изявени хора, вероятно духовници от това време.

В сектора, обект на археологическите проучвания, започват да се появяват и сгради и архитектурни съоръжения, които ще бъдат изяснявани на по-късен етап.

Според Овчаров и екипа му, епископията на Перперикон е носела името Родопи през 6-7в. и е обхващала цялата планина.

Борислава Борисова
4500 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.07.28 | 16:19

1
Вампири има ли? А изворче със сфекална вода?

Добави коментар

Водещи новини