-
25 август 2021 18:35
- 895
- 0
Американски учени изследваха химичния състав на кафето и изолираха три съединения, които му придават богат вкус, текстура и консистенция, съобщиха БТА и ТАСС.
Химиците преди вярваха, че текстурата на напитката е свързана с наличието на определена комбинация от мазнини и захари. Специалисти от щатския университет на Охайо обаче установиха, че усещането в устата се определя от малък брой къси молекули.
Кафето съдържа не само кофеин, но и стотици други сложни органични съединения, чиято комбинация определя цвета на напитката, нейния вкус, текстура, плътност и други характеристики, които влияят пряко върху усещането за пиене.
От години химиците изучават подробно състава на кафето с надеждата да изолират онези вещества, които са отговорни за най-важните вкусови и тактилни усещания. Техните експерименти разкриха няколко неочаквани характеристики на кафето.
Например учени от Белгия установиха, че значителна част от съединенията, отговорни за уникалния вкус на кафето, се произвеждат от бактерии по време на преработката на зърната. Генетици от САЩ откриха необичайна връзка между чувствителността към горчив вкус и отношението на човек към кафето.
Крис Симънс и колегите му от университета на Охайо открили, че стипчивостта се дължи на меланоидинови съединения, образувани от реакция на Маяр (между аминокиселини и захар) по време на печенето. Твърдостта се дължи на новооткрито съединение, съдържащо аминокиселина. Задържането на вкуса в устата е свързано с две съединения на кафеоилхиновата киселина. Когато те са повече обаче, кафето киселее.
Химиците са работили с опитни дегустатори. По време на експериментите те са разделили кафето на 12 фракции и са ги помолили да оценят вкуса им.
Последвайте канала на
Свързани новини
Кафето поскъпва заради слаба реколта
27 юли 202115:16
Кафето не увеличава риска от сърдечна аритмия
23 юли 202115:40
Кафето и зеленчуците укрепват имунитета срещу Ковид-19
22 юли 202112:08
Консумацията на кафе намалява с 20% риска от хронични чернодробни заболявания
22 юни 202112:56
Кафето и чаят ободряват, но са безсилни срещу грешките
02 юни 202113:51
Ето защо обичаме кафе
26 май 202110:51
Ето защо трябва да спрете кафето преди 9 часа сутринта
06 декември 202207:02
Лудогорец отложи празненството за 13-ата! Недялков шокира "орлите" с автогол в 89-ата минута
Мисията е изпълнена: Мъри върна Гьозтепе в елита на Турция
11-те на Черно море и Локомотив (Пловдив)
Официално: Етър изпадна навръх 100-годишнината си
Арсенал трябваше да трепери, но се справи в дербито с Тотнъм
Следете на живо: шампионските празненства за 20-ото Скудето на Интер
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Кирил Петков: Има много нормални хора при ГЕРБ, проблемът е малката тайна на Борисов и Пеевски
28 април 202418:07
Асен Василев: Да видим програмата на ГЕРБ и ще говорим
28 април 202418:14
Лена Бориславова за разследването на "Биволъ": По никакъв начин не се притеснявам от проверка
28 април 202419:38
Светослав Иванов: Въртим се в кръг, но не защото сме хиндуисти
28 април 202416:58
Вицепрезидентът на Република Сръбска: Ако Додик обяви независимост от Босна, до час ще избухне война
28 април 202417:07
Наследникът на крал Джордж III: Експанзията на Русия не е за доброто на никого
28 април 202417:36
Министърът на здравеопазването: Важно е хората да бъдат информирани за коклюша: за симптомите и възможните усложнения
28 април 202417:45
Не вярвайте на лъжливи конспирации, погрижете се за здравето си! Ваксината срещу коклюш е щадяща с мининмални странични реакции
28 април 202417:26
Психолог: Ако дете краде от чантата на майка си, може да е, защото търси разбиране и подкрепа
28 април 202418:28