-
25 август 2021 18:35
- 895
- 0
Американски учени изследваха химичния състав на кафето и изолираха три съединения, които му придават богат вкус, текстура и консистенция, съобщиха БТА и ТАСС.
Химиците преди вярваха, че текстурата на напитката е свързана с наличието на определена комбинация от мазнини и захари. Специалисти от щатския университет на Охайо обаче установиха, че усещането в устата се определя от малък брой къси молекули.
Кафето съдържа не само кофеин, но и стотици други сложни органични съединения, чиято комбинация определя цвета на напитката, нейния вкус, текстура, плътност и други характеристики, които влияят пряко върху усещането за пиене.
От години химиците изучават подробно състава на кафето с надеждата да изолират онези вещества, които са отговорни за най-важните вкусови и тактилни усещания. Техните експерименти разкриха няколко неочаквани характеристики на кафето.
Например учени от Белгия установиха, че значителна част от съединенията, отговорни за уникалния вкус на кафето, се произвеждат от бактерии по време на преработката на зърната. Генетици от САЩ откриха необичайна връзка между чувствителността към горчив вкус и отношението на човек към кафето.
Крис Симънс и колегите му от университета на Охайо открили, че стипчивостта се дължи на меланоидинови съединения, образувани от реакция на Маяр (между аминокиселини и захар) по време на печенето. Твърдостта се дължи на новооткрито съединение, съдържащо аминокиселина. Задържането на вкуса в устата е свързано с две съединения на кафеоилхиновата киселина. Когато те са повече обаче, кафето киселее.
Химиците са работили с опитни дегустатори. По време на експериментите те са разделили кафето на 12 фракции и са ги помолили да оценят вкуса им.
Последвайте канала на
Свързани новини
Кафето поскъпва заради слаба реколта
27 юли 202115:16
Кафето не увеличава риска от сърдечна аритмия
23 юли 202115:40
Кафето и зеленчуците укрепват имунитета срещу Ковид-19
22 юли 202112:08
Консумацията на кафе намалява с 20% риска от хронични чернодробни заболявания
22 юни 202112:56
Кафето и чаят ободряват, но са безсилни срещу грешките
02 юни 202113:51
Ето защо обичаме кафе
26 май 202110:51
Ето защо трябва да спрете кафето преди 9 часа сутринта
06 декември 202207:02
Балъков надхитри Любо Пенев в Пазарджик! Битката за оцеляване става жестока
11-те на Лудогорец и Крумавград, домакините са на победа от 13-а поредна титла
Тотнъм 1:3 Арсенал, "шпорите" вкараха след грешка на Рая
Следете на живо: шампионските празненства за 20-ото Скудето на Интер
Черно море и Локомотив (Пд) гарантират шоу на "Тича"
Кристиан Василев спечели олимпийска квота
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Борисов ще работи с ПП-ДБ, но с "доминираща сила и власт на ГЕРБ"
28 април 202414:18
Петков си "дава главата" за Василев и Денков: Не са откраднали и стотинка от държавата!
28 април 202414:11
Светослав Иванов: Въртим се в кръг, но не защото сме хиндуисти
28 април 202416:58
Вицепрезидентът на Република Сръбска: Ако Додик обяви независимост от Босна, до час ще избухне война
28 април 202417:07
Песков: Страховете за страшни руснаци, които никога няма да спрат, са неоснователни
28 април 202415:38
Байдън за Тръмп: Аз съм възрастен мъж и се състезавам с 6-годишно дете
28 април 202414:30
Тежка катастрофа между две коли на софийското околовръстно
28 април 202414:50
Не вярвайте на лъжливи конспирации, погрижете се за здравето си! Ваксината срещу коклюш е щадяща с мининмални странични реакции
28 април 202417:26
Феновете на Джъстин Бийбър са разтревожени, защо плаче певецът?
28 април 202415:43