-
25 август 2021 18:35
- 895
- 0
Американски учени изследваха химичния състав на кафето и изолираха три съединения, които му придават богат вкус, текстура и консистенция, съобщиха БТА и ТАСС.
Химиците преди вярваха, че текстурата на напитката е свързана с наличието на определена комбинация от мазнини и захари. Специалисти от щатския университет на Охайо обаче установиха, че усещането в устата се определя от малък брой къси молекули.
Кафето съдържа не само кофеин, но и стотици други сложни органични съединения, чиято комбинация определя цвета на напитката, нейния вкус, текстура, плътност и други характеристики, които влияят пряко върху усещането за пиене.
От години химиците изучават подробно състава на кафето с надеждата да изолират онези вещества, които са отговорни за най-важните вкусови и тактилни усещания. Техните експерименти разкриха няколко неочаквани характеристики на кафето.
Например учени от Белгия установиха, че значителна част от съединенията, отговорни за уникалния вкус на кафето, се произвеждат от бактерии по време на преработката на зърната. Генетици от САЩ откриха необичайна връзка между чувствителността към горчив вкус и отношението на човек към кафето.
Крис Симънс и колегите му от университета на Охайо открили, че стипчивостта се дължи на меланоидинови съединения, образувани от реакция на Маяр (между аминокиселини и захар) по време на печенето. Твърдостта се дължи на новооткрито съединение, съдържащо аминокиселина. Задържането на вкуса в устата е свързано с две съединения на кафеоилхиновата киселина. Когато те са повече обаче, кафето киселее.
Химиците са работили с опитни дегустатори. По време на експериментите те са разделили кафето на 12 фракции и са ги помолили да оценят вкуса им.
Последвайте канала на
Свързани новини
Кафето поскъпва заради слаба реколта
27 юли 202115:16
Кафето не увеличава риска от сърдечна аритмия
23 юли 202115:40
Кафето и зеленчуците укрепват имунитета срещу Ковид-19
22 юли 202112:08
Консумацията на кафе намалява с 20% риска от хронични чернодробни заболявания
22 юни 202112:56
Кафето и чаят ободряват, но са безсилни срещу грешките
02 юни 202113:51
Ето защо обичаме кафе
26 май 202110:51
Ето защо трябва да спрете кафето преди 9 часа сутринта
06 декември 202207:02
ЦСКА - София пак удари Левски и отдалечи "сините" от Европа
Ботев 0:1 Славия, непростим пропуск на Секулич
Костов бесен: Не отговарям на елементарни въпроси, не ме атакувайте просто ей така
Сектор "В" иска оставки! Фенове скочиха на ръководството на Левски, намеси се охраната (видео)
Ювентус 0:0 Милан, резервният вратар на гостите с важни спасявания
Ливърпул се предаде окончателно след нова серия пропуски и грешки
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Асен Василев: Въглищата са минало - това трябва да е ясно на всички
27 април 202417:07
Искрен Митев (ПП): Ако 80% от българите гласуват, ДПС няма да е фактор
27 април 202418:43
Ангелов, ГЕРБ: Рано е да говорим за коалиции
27 април 202418:59
Теменужка Петкова, ГЕРБ: ПП-ДБ приемат ДПС само когато са им необходими
27 април 202420:11
Вигенин: Елена Йончева направи грешен избор
27 април 202418:09
Промените в закона за хазарта обслужват изцяло нелегалните оператори. Те не плащат данъци и за потребителите няма защита
27 април 202420:25
Германски министър: Целта на Путин всъщност е Европа
27 април 202418:25
Чешкият външен министър: Бъдещето на Европа е заложено на карта
27 април 202419:32
Син на полицейски шеф: Бандити ме спряха на пътя и ме принудиха да им прехвърля пари и крипто
27 април 202420:17