-
25 август 2021 18:35
- 910
- 0
Американски учени изследваха химичния състав на кафето и изолираха три съединения, които му придават богат вкус, текстура и консистенция, съобщиха БТА и ТАСС.
Химиците преди вярваха, че текстурата на напитката е свързана с наличието на определена комбинация от мазнини и захари. Специалисти от щатския университет на Охайо обаче установиха, че усещането в устата се определя от малък брой къси молекули.
Кафето съдържа не само кофеин, но и стотици други сложни органични съединения, чиято комбинация определя цвета на напитката, нейния вкус, текстура, плътност и други характеристики, които влияят пряко върху усещането за пиене.
От години химиците изучават подробно състава на кафето с надеждата да изолират онези вещества, които са отговорни за най-важните вкусови и тактилни усещания. Техните експерименти разкриха няколко неочаквани характеристики на кафето.
Например учени от Белгия установиха, че значителна част от съединенията, отговорни за уникалния вкус на кафето, се произвеждат от бактерии по време на преработката на зърната. Генетици от САЩ откриха необичайна връзка между чувствителността към горчив вкус и отношението на човек към кафето.
Крис Симънс и колегите му от университета на Охайо открили, че стипчивостта се дължи на меланоидинови съединения, образувани от реакция на Маяр (между аминокиселини и захар) по време на печенето. Твърдостта се дължи на новооткрито съединение, съдържащо аминокиселина. Задържането на вкуса в устата е свързано с две съединения на кафеоилхиновата киселина. Когато те са повече обаче, кафето киселее.
Химиците са работили с опитни дегустатори. По време на експериментите те са разделили кафето на 12 фракции и са ги помолили да оценят вкуса им.
Последвайте канала на
Свързани новини
Кафето поскъпва заради слаба реколта
27 юли 202115:16
Кафето не увеличава риска от сърдечна аритмия
23 юли 202115:40
Кафето и зеленчуците укрепват имунитета срещу Ковид-19
22 юли 202112:08
Консумацията на кафе намалява с 20% риска от хронични чернодробни заболявания
22 юни 202112:56
Кафето и чаят ободряват, но са безсилни срещу грешките
02 юни 202113:51
Ето защо обичаме кафе
26 май 202110:51
Ново изследване показва как да се възстановят древните биохимични реакции
29 май 202416:05
Ето защо трябва да спрете кафето преди 9 часа сутринта
06 декември 202207:02
България излъга Люксембург с красив гол на Краев и железен Митов, в играта сме за Лига "Б"
Илиан Илиев: Много хора чакаха да загубим и този мач
Любопитни развръзки в Лигата на нациите
Испания показа класата си и в Дания и финишира на върха
Поредният рецитал на Кристиано Роналдо класира Португалия в голямата осмица
Младежите удариха Турция с фамозен гол почти от центъра
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Какво си казаха Кирил Петков и Делян Пеевски в НС, за да стане скандал?
15 ноември 202418:30
Мирчев: В момента, в който Пеевски бъде изолиран, ще се решат автоматично всички останали проблеми
15 ноември 202420:32
Петя Цанкова (БСП): Ще подкрепим единствено експертен кабинет
15 ноември 202420:55
Съдът отново не даде ход на делото за изключването на Пеевски и още 7 души от ДПС
15 ноември 202419:49
Криминален психолог посочи кои са най-удобните жертви на ало измамниците
15 ноември 202420:22
От утре "Газпром" спира доставките на газ за Австрия
15 ноември 202421:50
Канцлерът Нехамер: Взети са всички необходими мерки, за да се подсигурят газовите доставки за Австрия
15 ноември 202421:55
Доц. Спас Ташев: Имаме механизми да въздействаме на РСМ, но не го правим
15 ноември 202421:05
Тръмп назначи Стивън Чун за директор "Връзки с обществеността" на Белия дом
15 ноември 202421:10