-
25 август 2021 18:35
- 910
- 0
Американски учени изследваха химичния състав на кафето и изолираха три съединения, които му придават богат вкус, текстура и консистенция, съобщиха БТА и ТАСС.
Химиците преди вярваха, че текстурата на напитката е свързана с наличието на определена комбинация от мазнини и захари. Специалисти от щатския университет на Охайо обаче установиха, че усещането в устата се определя от малък брой къси молекули.
Кафето съдържа не само кофеин, но и стотици други сложни органични съединения, чиято комбинация определя цвета на напитката, нейния вкус, текстура, плътност и други характеристики, които влияят пряко върху усещането за пиене.
От години химиците изучават подробно състава на кафето с надеждата да изолират онези вещества, които са отговорни за най-важните вкусови и тактилни усещания. Техните експерименти разкриха няколко неочаквани характеристики на кафето.
Например учени от Белгия установиха, че значителна част от съединенията, отговорни за уникалния вкус на кафето, се произвеждат от бактерии по време на преработката на зърната. Генетици от САЩ откриха необичайна връзка между чувствителността към горчив вкус и отношението на човек към кафето.
Крис Симънс и колегите му от университета на Охайо открили, че стипчивостта се дължи на меланоидинови съединения, образувани от реакция на Маяр (между аминокиселини и захар) по време на печенето. Твърдостта се дължи на новооткрито съединение, съдържащо аминокиселина. Задържането на вкуса в устата е свързано с две съединения на кафеоилхиновата киселина. Когато те са повече обаче, кафето киселее.
Химиците са работили с опитни дегустатори. По време на експериментите те са разделили кафето на 12 фракции и са ги помолили да оценят вкуса им.
Последвайте канала на
Свързани новини
Кафето поскъпва заради слаба реколта
27 юли 202115:16
Кафето не увеличава риска от сърдечна аритмия
23 юли 202115:40
Кафето и зеленчуците укрепват имунитета срещу Ковид-19
22 юли 202112:08
Консумацията на кафе намалява с 20% риска от хронични чернодробни заболявания
22 юни 202112:56
Кафето и чаят ободряват, но са безсилни срещу грешките
02 юни 202113:51
Ето защо обичаме кафе
26 май 202110:51
Ново изследване показва как да се възстановят древните биохимични реакции
29 май 202416:05
Ето защо трябва да спрете кафето преди 9 часа сутринта
06 декември 202207:02
Годината на Ботев (Пловдив) - обзорът на Sportal.bg
Президентът на БФ Волейбол Любо Ганев с равносметка за годината и амбициите за следващата
Стоичков отбеляза 30-годишнината от "Златната топка" с лъскаво парти - Михайлов и Сираков го уважиха
Официално: Спартак (Варна) продаде Ахмед Ахмедов
Двама от талантите на ЦСКА - София се завръщат за зимната подготовка
Георги Костадинов и АПОЕЛ разбраха съперника си в плейофите на Лигата на конференциите
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Лавина в Пирин затрупа хора, има и загинал
20 декември 202417:17
ГЕРБ и ДБ постигнаха съгласие да се работи по проект на споразумение за съвместно управление
20 декември 202416:37
За една идея бюджетът на кабинета "Главчев" е щял да остави български учени и моряци да бедстват на Антарктида
20 декември 202418:13
Виктор Орбан за санкциите срещу Русия: До края на януари ЕС трябва да реши какво да прави
20 декември 202416:50
Светлин Тачев за посещението на Орбан: Явно започваме да взимаме плавен завой към политиката на Унгария, която досега не се приемаше
20 декември 202417:55
Оперираха 13-годишния Марти, който беше поразен от волтова дъга
20 декември 202416:27
74% от българите смятат, че най-важната роля на мъжа е да печели пари
20 декември 202415:21
Енергия денем и нощем: Китай пусна в експлоатация най-мощната хибридна слънчева електроцентрала
20 декември 202415:27
Революция в ядрената енергия: физиците откриха практически неограничен източник на гориво
20 декември 202415:23