По-дългите дни са увеличили кислорода на Земята

  • 03 август 2021 12:05

  • 940
  • 0
По-дългите дни са увеличили кислорода на Земята
© pixabay

Учени предлагат нова теория за появата на кислорода на Земята - това е станало след като планетата е забавила въртенето си и дните са се удължили, съобщи Асошиейтед прес.

По-дългите дни са помогнали на странни бактерии да произвеждат много кислород и това е направило възможно да се появи животът на Земята.

Учените са извадили от дъното на езерото Хюрън лепкави розови бактерии и са проверили с лабораторни експерименти поведението им при различна светлина.

Колкото повече светлина получавали бактериите, толкова повече кислород произвеждали, предава БТА.

Една от големите научни загадки е как Земята от планета с малко кислород се е превърнала в свят с въздуха, който дишаме. Специалисти отдавна предполагат, че в процеса са участвали цианобактерии, но не можеха да определят какво е предизвикало увеличаването на кислорода.

Учените излагат теорията си, че забавянето на въртенето на Земята, заради което денонощието постепенно се увеличило от шест часа на 24 часа, е било ключово за увеличаването на кислорода, произвеждан от цианобактериите, в сп. "Нейчър джиосайънс".

Земята има "пулс"

Преди около 2,4 милиарда години в земната атмосфера е имало толкова малко кислород, че не е било възможно да бъде измерен. Вместо животни и растения, планетата ни е била обитавана от микроби, които са вдишвали въглероден двуокис и са издишвали кислород. Първоначално той не бил много, но само след 400 милиона години в земната атмосфера се появил една десета от кислорода, с който разполагаме сега - обяснява ръководителят на изследването Джудит Клат от института "Макс Планк". Това увеличаване на кислорода е дало възможност за еволюирането на растения и животни, като много растения са се включили в производството му.

Отговор на въпроса защо бактериите са увеличили производството на кислород дава океанографът Брайън Арбик от Мичиганския университет. Той изучава приливните сили на Земята и как те са забавили ротацията й. От лекция на колега Арбик разбрал, че цианобактериите са започнали да произвеждат повече кислород точно когато дните са се удължили заради силите на приливната фрикция и взаимодействието с Луната.

Учените от САЩ и Германия са проверили теорията си с бактерии, които приличат на живелите преди 2,4 милиарда години.

Последвайте канала на

Калина Христова
940 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини