Силното слънчево изригване няма да повлияе на Земята

  • 05 юли 2021 17:01

  • 681
  • 0
Силното слънчево изригване няма да повлияе на Земята
© Getty Images

Най-силното изригване на Слънцето от четири години, което беше през уикенда, няма да застраши Земята, предаде ТАСС, като цитира главният научен сътрудник лабораторията за рентгенова астрономия на Слънцето на Физическия институт на Руската академия на науките Сергей Богачев.

Активността на Слънцето ще намалее рязко през следващите няколко дни, защото зоната, в която са възникнали изригвания, ще премине от противоположната му страна.

Слънчевото изригване е процес на отделяне на голямо количество енергия, което води до увеличаване на яркостта и излъчваната топлина. Мощните слънчеви изригвания са свързани с изхвърлянето на плазма и други частици. Те могат да доведат до нарушаване на работата на спътниците в орбита, а също да попречат на радиокомуникационните системи на Земята.

Обичайно нивото на активност на Слънцето се повишава или намалява на интервали от около 11 години. Според учените този модел е започнал да се променя, предава БТА.

Слънцето започна постепенно да се "събужда" през май миналата година, след периода на ниска активност, стартирал през септември 2017 г.

Борислава Борисова
681 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини