Сондата ОСИРИС-РЕКС пое по обратния път към дома с проби от астероида Бену

  • 11 май 2021 14:33

  • 479
  • 0
Сондата ОСИРИС-РЕКС пое по обратния път към дома с проби от астероида Бену
© Getty Images

Американската междупланетна станция ОСИРИС-РЕКС приключи своята мисия на астероида Бену и пое по обратния път към Земята с проби от небесното тяло, съобщиха световните агенции, предава БТА.

Пътешествието ѝ ще отнеме две години. На борда на сондата има скъпоценен товар - контейнер с най-малко 60 грама грунт от повърхността на астероида Бену.

"Станцията започна пътешествието си към дома, след като нейните двигатели се включиха в 16:00 часа по времето на Източното крайбрежие /23:00 ч. българско време/ и работиха в продължение на 8 минути. Апаратът няма да се движи по права линия - той трябва да прелети два пъти край Слънцето, да преодолее 2,3 милиарда километра, преди да се приближи до Земята. След това от него ще бъде изстрелян контейнер с образци от камъни и прах, който ще се спусне с парашут на полигон в щата Юта на 24 септември 2023 година", отбелязаха от НАСА. С помощта на взетите образци специалистите възнамеряват да научат повече за формирането на нашата Слънчева система и как се е развила Земята като обитаема планета. Контейнерът първоначално ще бъде доставен в космическия център "Джонсън" в Хюстън.

Тук част от пробите ще бъде разпределена за изучаване в лаборатории от различни страни. НАСА ще консервира 75 процента от грунта на астероида за анализ от бъдещите поколеня с използването на технологии, които досега не са били разработени.

Апаратът на НАСА беше изстрелян през септември 2016 г, достигна астероида Бену в началото на декември 2018 г., направи снимки на цялата му повърхност и взе проби.

Богатият на въглерод Бену е нещо като машина на времето според учените. Смята се, че съдържа градивни елементи от формирането на Слънчевата система на 4,5 милиарда години и изучаването им ще помогне на специалистите да изследват произхода на Земята и живота на планетата ни.

Novini.bg
479 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини