Сондата "ОСИРИС- РЕКС" откри следи от речни потоци на повърхността на астероида Бену

  • 09 октомври 2020 12:09

  • 384
  • 0
Сондата "ОСИРИС- РЕКС" откри следи от речни потоци на повърхността на астероида Бену
© Pixabay

Американската междупланетна станция "ОСИРИС-РЕКС" състави пълна карта на повърхността на астероида Бену и откри в кратера Найтингейл, където кацна апаратът в края на октомври, залежи от минерали, възникнали от течението на речни потоци, предаде ТАСС.

Анализирайки снимките от зоната на кацане на "ОСИРИ-РЕКС" ние забелязахме в кратера Найтингейл цяла мрежа от тънки бразди, запълнени с ярки минерали. Предполагаме, че това са залежи от карбонати, аналогични на тези, които се срещат в метеоритите-хондрити, претърпели въздействието на водата. Ако това действително е така, това означава, че потоци от течна вода са преминавали по повърхността на прародителя на Бену в продължение на хиляди, а може би и на милиони години", пишат изследователите.

Сондата "ЕкзоМарс" откри следи от солна киселина в атмосферата на Марс

Сондата "ОСИРИС.РЕКС" беше успешно изстреляна през септември 2015 година, като мисията й се състои в приближаването да астероида Бену и взимане на образци от почвата му. Апаратът достигна до небесното тяло през месец декември 2018 г., припомня агенцията, а през октомври тази година кацна на повърхността му, допълва БТА.

Novini.bg
384 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини