Сондата OSIRIS-REx е оставила видими следи на повърхността на астероида Бену

  • 16 април 2021 17:59

  • 685
  • 0
Сондата OSIRIS-REx е оставила видими следи на повърхността на астероида Бену
© Getty Images

Сондата на НАСА OSIRIS-Rex (ОЗИРИС-РЕКС) е оставила видими следи на повърхността на астероида Бену, когато взе проба миналата година, съобщиха БТА и Асошиейтед прес.

Космическият апарат прелетя над астероида на 7 април, за да заснеме последиците от операцията по вземане на проби през октомври. На кадрите се вижда малка падина на мястото, където сондата е проникнала в повърхността на астероида. Каменни късове са били разпръснати под въздействието на азота под налягане, изхвърлен при разбиването на скалните маси и от тласкача на сондата. Един скален къс с тегло около тон е изхвърлен на разстояние над десет метра.

Снимките са направени около обяд, за да се избегне попадането на сенки и да се видят възможно най-добре промените върху повърхността на Бену. "Тези наблюдения и снимки не бяха планирани в оригиналната програма на мисията, затова бяхме много развълнувани, че ще се върнем и ще документираме следите", каза Датън Голиш от университета на Аризона, който е в екипа, контролиращ мисията на сондата.

OSIRIS-REx ще се отправи към Земята следващия месец и трябва да донесе ценните проби с тегло около килограм от повърхността на Бену. Очаква се сондата да се приземи през 2023 г.

Апаратът на НАСА беше изстрелян през септември 2016 г, достигна астероида Бену в началото на декември 2018 г., направи снимки на цялата му повърхност и взе проби. Богатият на въглерод Бену е нещо като машина на времето според учените. Смята се, че съдържа градивни елементи от формирането на Слънчевата система на 4,5 милиарда години и изучаването им ще помогне на специалистите да изследват произхода на Земята и живота на планетата ни.

Novini.bg
685 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини