Рекордни темпове на топене на ледовете на планетата

  • 25 януари 2021 13:31

  • 704
  • 1
Рекордни темпове на топене на ледовете на планетата
©

Топенето на леда на планетата се ускорява с рекордни темпове, като най-бързо се топят ледените покривки в Гренландия и Антарктида, установи проучване, цитирано от "Гардиън".

Процентът на загубите сега е в съответствие с най-лошите сценарии на Междуправителствения панел за климатичните промени, водещият световен авторитет в областта на климата. Това се подчертава в статия, публикувана в списание The Cryosphere.

Томас Слейтър, водещ автор и научен сътрудник в центъра за полярно наблюдение и моделиране в университета в Лийдс, предупреди, че последиците ще се усетят по целия свят. "Повишаването на морското равнище в този мащаб ще има много сериозно въздействие върху крайбрежните общности през това столетие", подчерта той.

Около 28 трлн. тона лед са загубени между 1994 и 2017 г., което според изчисленията на авторите ще бъде достатъчно, за да се постави ледена покривка с дебелина 100 метра на територията на Великобритания. Около две трети от загубата на лед е причинена от затоплянето на атмосферата, а около една трета от затоплянето на моретата.

През изследвания период процентът на загуба на лед се е ускорил с 65%, установява хартията, от 0,8 т тона годишно през 90-те до 1,3 трилиона тона годишно до 2017 г. Около половината от целия изгубен лед е от сушата, което допринася директно към глобалното покачване на морското равнище. Загубата на лед през периода на изследване, от 1994 до 2017 г., се изчислява, че е повишила морското равнище с 35 милиметра.

Най-големи количества лед са загубени от плаващ лед в полярните региони, което увеличава риска от механизъм за обратна връзка, известен като загуба на албедо. Белият лед отразява слънчевата радиация обратно в космоса - ефектът албедо - но когато плаващият морски лед се топи, той открива тъмна вода, която абсорбира повече топлина, ускорявайки допълнително затоплянето в обратна връзка.

Глетчерите показаха следващата най-голяма загуба на обем лед, с над 6 тона загуби между 1994 и 2017 г., около една четвърт от глобалната загуба на лед за периода. Свиването на ледниците заплашва да причини както наводнения, така и недостиг на вода в някои региони, тъй като тъй като големи количества се топят, те могат да затрупат областите надолу по течението, тогава свитите ледници произвеждат по-малко от постоянния воден поток, необходим за земеделието.

Inès Otosaka, съавтор на доклада и докторски изследовател в Центъра за полярни наблюдения и моделиране на Университета в Лийдс, казва: "Освен че допринасят за средното глобално покачване на морското равнище, планинските ледници са от решаващо значение и като сладководен ресурс за местните общности. Следователно отстъплението на ледниците по света е от решаващо значение както на местно, така и на глобално ниво. "

Ново изследване предвижда стряскащо покачване на морското ниво заради топенето на ледниците

Проучването, озаглавено Земен леден дисбаланс, използва сателитни наблюдения през 23-годишния период, за да оцени леда по целия свят. Предишни проучвания са изследвали части на света, вместо да правят цялостна оценка на данните. Изследователският екип включва Университета в Единбург, Университетския колеж в Лондон и Earthwave, организация за наука за данни, и е финансиран от Съвета за изследване на природната среда в Обединеното кралство.

Последвайте канала на

Novini.bg
704 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.01.25 | 13:42

1
"... процентът на загуба на лед се е ускорил с 65%, установява хартията". Нещо не разбрах за каква ХАРТИЯ става въпрос. Убихте ме! Ако списанието го наричате "хартията"... Или просто да живее Google Translate за превода. МноОООго сте големи!

Добави коментар

Водещи новини