Бързото топене на ледниците в Гренландия чертае бъдещето на планетата

  • 20 август 2019 20:37

  • 1649
  • 0
Бързото топене на ледниците в Гренландия чертае бъдещето на планетата
© Pixabay

Гренландия е мястото на Земята, за което може да се каже, че е като хладилник с отворена врата.

Там ледниците се топят и морското ниво се покачва. Учени са се заели с изследвания, чрез които да се опитат да разберат тревожно бързото топене на леда в Гренландия, където се чертае бъдещето на нашата планета.

През лятото т.г. бяха регистрирани рекордни горещини и екстремно топене на леда на острова. Учени смятат, че до края на лятото 440 милиарда или повече тона лед ще са се стопили или откъснали от гигантската ледена покривка на Гренландия. Ледникът Хелхайм например се е отдръпнал с около 10 километра, откакто бе посетен от учени през 2005 г.

Експертът от Нюйоркския университет Дейвид Холанд, който следи какво се случва над и под гренландските ледници, нарече острова "края на планетата", като имаше предвид повече местоположението му, отколкото бъдещето. Именно на това място планетата най-много се затопля.

Тук в един августовски ден е толкова топло, че връхни дрехи са захвърлени на земята и Холанд и колегите му изследват без ръкавици водата от разтопения лед. В градчето Кулусук сутрешната температура достигна 10,7 градуса Целзий. Холанд е стъпил върху хилядолетен лед, който ще се стопи след година-две и ще допринесе за покачването на морското ниво по света.

За 5 дни от 31 юли до 3 август са се стопили над 58 млрд. тона лед.

Това е с 40 милиарда тона повече от средните стойности за този период от годината. Въпросните 58 милиарда тона дори не включват откъсването на айсберги и топенето на ледници отдолу под въздействието на топла вода.

Последвайте канала на

БТА
1649 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини