Колекционер разкъса свитък на Мао Цзедун на стойност 300 млн. долара

  • 07 октомври 2020 18:51

  • 1680
  • 2
Колекционер разкъса свитък на Мао Цзедун на стойност 300 млн. долара
© Getty Images

Калиграфски свитък на Мао Цзедун, оценяван на милиони долари, бе открит срязан наполовина, след като беше откраднат миналия месец при дързък обир в Хонконг, съобщи Асошиейтед прес.

Свитъкът бил намерен повреден от полицията при ареста в края на септември на 49-годишен мъж, заподозрян в обира. Калиграфията била срязана от клиент, който я купил за 500 хонконгски долара (65 щатски долара) и бил убеден, че е фалшива, писа в."Саут чайна морнинг пост".

"Според резултатите от нашето разследване, някой е решил, че свитъкът е твърде дълъг", каза на пресконференция Тони Хо, старши офицер в бюрото за борба с организираната престъпност и триадите в местната полиция. "Трудно било да се покаже и затова била срязана наполовина", предаде БТА.

Полицията обяви, че свитъкът е част от задигнати вещи и пари при обир за милиони долари от трима крадци в апартамента на колекционера Фу Чунсяо в средата на септември. Фу, който е известен колекционер, бил в континентален Китай и не се бил връщал в жилището си в Хонконг от януари заради пандемията от новия коронавирус.

Крадците задигнали 24 000 китайски пощенски марки, 10 монети и седем калиграфии от апартамента, където Фу съхранявал колекциите си. Според Фу калиграфията на Мао струва около 300 милиона долара, а стойността на всичко откраднато е около 645 милиона долара. Не е правена независима оценка на колекциите му.

Полицията арестува трима мъже във връзка с обира и по подозрение в оказване на съдействие при престъпление. Поне двама души, свързани с обира, все още са на свобода, каза Хо. 24 000 марки и шест други калиграфии от задигнатите колекции все още не са открити.

Последвайте канала на

Novini.bg
1680 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
хгдрт

2020.10.08 | 09:10

2
проклет да е

2020.10.07 | 20:12

1
Хахахахахах 300 милиона за нещо на тоя тъп комунистически сатрап...И 65-те долара дадени за това нещо са мнного...Човека го е осъзнал това и от яд го е срязал...Но ако тъпака дет тварди,че това струва 300 милиона се интересува,мога да му продам някоя реч на Тодор Живков за някое и друго милионче! :ДДДДДДДДДДДДДДДДДДДДДДДДДД

Добави коментар

Водещи новини