В Доминиканската република откриха нови артефакти от културата "Таино"

  • 23 април 2012 21:30

  • 1683
  • 3
В Доминиканската република откриха нови артефакти от културата "Таино"
©

В северната част на Доминиканската република в провинция "Мария Тринидад Санчес" археолози направиха интересно откритие.

Близо до град Рио Сан Хуан, разположен на 55 километра от курорта Пуерто Плата, те намериха артефакти, свързани с доколумбовската местна култура "Таино". Възрастта на намерените предмети е приблизително 1000 години, пишат местни медии.

Проучвания са проведени в рамките на туристическия проект "Плая Гранде", който включва създаването на едноименен музей в туристическа зона. Експерти от "Музеят на доминиканците" и Института за антропологични изследвания към Автономният университет в Санто Доминго откриха парче земя, което е било култивирано от местните индианци "Таино" около 750-800 г. пр. Хр. Обектът представлява своеобразна "цветна леха" с размери 3 на 4 метра и височина от 50-70 см. Според археологът Лопес Беландо, това е първата подобна находка не само в страната, но и на целите Кариби. Като доказателство за това, той цитира пасаж от прословутото съчинение на Бартоломео де Лас Касас, който споменава, че местните индианци са отглеждали царевица на остров "Еспаньола".

Изследователската група откри в околностите на Рио Сан Хуан и други останки от коренните жители на острова, преди пристигането на испанските колонизатори. Сред тях има множество керамични предмети за бита. Резултатите показват, че основните храни на местните хора към началото на XVI век са били морски костенурки и риби, както и някои земеделски култури, отглеждани в близост до селищата.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1683 3

Коментари 3

Добави коментар
Мен

2012.04.24 | 15:49

2
Егати ! Искам да живея в една от тези колиби. Ще ви сера на гнусните градове и на всичко...
3

2012.04.24 | 15:49

3
ВЪРНИ СИ СЕ НА СЕЛО! КОЙ ТЕ СПИРА?

2012.04.24 | 00:05

1
Хубаво е, че се опитвате да научите как се употребяват кавичките.

Добави коментар

Водещи новини