Разкриха представителен архитектурен комплекс от XIII век при разкопки на крепостта "Трапезица"

  • 05 октомври 2020 18:48

  • 15621
  • 1
Разкриха представителен архитектурен комплекс от XIII век при разкопки на крепостта "Трапезица"
© Pixabay

Представителен архитектурен комплекс от 13-и век е разкрит при археологически разкопки на крепостта "Трапезица", съобщи за БТА доц. Мирко Робов от Археологическия музей с институт към БАН.

Сградата с две крила е разположена в Югоизточния сектор на средновековната крепост, в близост до църква номер 4 и е датирана към 40-те години на 13 век, уточни археологът, който ръководи разкопките в тази част на хълма. Това е затворен представителен архитектурен ансамбъл с дължина 40 метра и широчина 23 метра, към него има и допълнителна постройка с приблизителна дължина около 14 метра, посочи Робов.

Средновековна синагога е разкрита при археологическите проучвания на крепостта "Трапезица"

Необходими са още изследвания и консултации с други специалисти, за да бъде даден категоричен отговор какво е било предназначението на тази внушителна сграда, подчерта археологът. Една от хипотезите е, че става дума за представителна архиерейска резиденция, но може да е и представителна светска сграда, смята Робов, но според него това категорично не е манастир или жилищна сграда. От събраната при разкопките на място сграфитокерамика се вижда, че тя не е била битова посуда, а части от големи съдове и подноси, каза археологът.

Същевременно църква номер 4 е изобразена в една от миниатюрите върху лист номер две на Манасиевата хроника, което показва, че това място още през Средновековието е имало особено значение в столично Търново, посочи археологът. Според него откритите варовикови колони, капители и други сградоустройствени елементи са добра база откритата сграда да бъде социализирана и да стане част от туристическите маршрути на Трапезица. Проучването на терена е започнало през 2014 година, когато е имало сондажи, показали индикации за съществуването на мащабния архитектурен комплекс.

Филип Епитропов
15621 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Lissa

2020.10.06 | 01:41

1
Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в --- Sexcont.Com

Добави коментар

Водещи новини