Учени откриха ген, който пречи да се напълнява

Учени откриха ген, свързан с поддържането на нормално тегло, който вероятно пречи на тези слаби хора да дебелеят, съобщи електронното издание Медикъл Експрес, цитирано от БТА.

Изследователите публикуваха в сп."Сел" резултатите от проучването на генетична база данни на над 47 000 души в Естония, сред които са открили гена.

Вижте кои храни понижават кръвната захар

рху мозъчната дейност е свързана с регулирането на разхода на енергия.

"Всички знаем, че тези слаби хора са около един процент от населението", казва Джоузеф Пенингър, директор на института по природни науки и преподавател по медицинска генетика в Университета на Британска Колумбия, който ръководи изследването.

"Те могат да ядат, каквото си пожелаят и остават метаболитно здрави. Поемат много храна, не спортуват постоянно и въпреки това не наддават....Всички изучават затлъстяването и генетиката на затлъстяването. Помислихме си, че ще е добре да тръгнем по обратния път и да изследваме слабите хора", добави той.

Пенингер и екипът му изследва данни от естонската Биобанк, включваща 47 102-ма души на възраст от 20 до 44 години. Учените сравняват ДНК проби и клинични данни от здрави слаби индивиди с такива с нормално тегло и откриват генетични вариации в гена АЛК, които са уникални за слабите хора.

За учените е известно, че този ген често мутира при различни видове рак и има репутацията на "онкоген", свързан с развитието на тумори. Ролята му извън това обаче досега е слабо изследвана. След новото изследване вече има основания да се смята, че този ген играе роля в резистентността на организма да натрупва тегло. При изследванията с мишки се оказало, че той подава сигнал на мозъка да гори по-интензивно мазнини.

Коментари

 1. 2020.05.23 | 16:03
  Това е нищо. От доста години е известен и генът MSTN който пречи на мускулния растеж. Ако хипотетично всички новородени момичета са проектирани да са хетерозиготни с изрязан един от двата гена, а всички новородени момчета хомозиготни с изрязани два, всички ще израснат атлетични хора за цял живот без да правят никакви физически упражнения.
  1. 2020.05.23 | 17:31
   това е интересно . къде да прочета по въпроса
 2. 2020.05.23 | 16:01
  Аз открих дрогата !
  1. 2020.05.23 | 17:29

   идеален отговор за такъв мислител

  2. 2020.05.23 | 16:04
   Не се учудвам. В Русия и Сърбия всички сте наркомани и идиоти.
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Любопитно

още

Анкета

Как се подготвяте за наближаващите празници?

Как се подготвяте за наближаващите празници?

Избрано от Интернет