Учени: Неандерталците са правели растителни влакна

Неандерталците се използвали растителни фибри, за да създават влакна преди повече от 40 000 години, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Учени изследваха археологически обект във Франция, където са открити фрагмент от влакно, направено от усукани растителни нишки и камък, който вероятно бил използван за рязане. Предполага се, че камъкът е използван за разкъсване на елени, които предшествениците на хората ловували в района, предава БТА.

Находката е доказателство за познавателни способности на неандерталците, смятат учени.

"Призрачна популация" е живяла в Африка преди 500 000 години

Екип изследователи проучва археологическия обект Абри дьо Марас в Югоизточна Франция, на петдесет километра северно от Авиньон, и смята, че преди 42 000 - 52 000 години там неандерталците са ловували елени по време на сезонните миграции.

"Влакното, както и въобще технологията за създаването му, е пример за неограничено използване на ограничените средства", казва антропологът Брус Харди от Кениън колидж в Охайо, водещ автор на изследването, чиито резултати бяха публикувани в сп."Сайънтифик рипортс".

Най-старият известен досега пример за създаване на влакно от Хомо сапиенс е отпреди 19 000 години, открит на археологически обект в Израел.

"Влакната и въжета имат много приложения - за завръзване и плетене на примки, мрежи, торби и прочее. Технологията за влакната е основна в човешкото общество - от влакна и въжета за прикрепяне на предмети един към друг, за облекло до усукани жици, използвани в съвременното строителство", казва Харди.

Неандерталците са погребвали мъртвите си с цветя

Откритият фрагмент във Франция е дълъг шест милиметра и изглежда, че е направен от на някакво оръжие, смятат учените.

Съавторката на изследването Мари-Елен Монсел от Националния природоисторически музей в Париж казва, че неандерталците трябва да бъдат оценявани според собствените им качества и способности, а не да ги сравняваме с нашия вид. "Ако искаме да сравним ябълка и круша, гледаме характеристиките на двата плода. Различни, но и двата хубави, зависи какво предпочиташ. Как да ги сравняваме, те просто са различни", обяснява тя.

"Неандерталците са вид, обичайно дефиниран от това, че е изчезнал. Само защото не виждаме неандерталци да ходят по улиците като нас решаваме, че сигурно са направили нещо не както трябва. Следователно сме склонни да търсим по-скоро ограниченията им, вместо силните им страни. А това откритие показва, че не са били толкова различни от нас в начина, по който са разсъждавали и са се движили в света", добавя Харди.

Коментари

  1. 2020.04.10 | 13:22
    40 000 години по-късно Ахмед Муса и аверите му са братя близнаци на този на снимката дори интелектуално.
    1. 2020.04.10 | 13:41
      Ако приемем, че едно поколение за мангалите е 14 години, мангалите са се възпроизвели 2 857 пъти за 40 000 години и не са станали нито по-умни, нито по-работливи и красиви от неандерталците, еволюират само да лъжат и крадат.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Любопитно

още

Анкета

Вълнувате ли се от личния живот на популярните българи?

Вълнувате ли се от личния живот на популярните българи?

Избрано от Интернет