Неандерталците са изчезнали, защото Хомо сапиенс са имали по-добри оръжия

  • 03 октомври 2019 10:52

  • 2229
  • 1
Неандерталците са изчезнали, защото Хомо сапиенс са имали по-добри оръжия
© gettyimages

Неандерталците са изчезнали, защото оръжията им не са били толкова добри, колкото на Хомо сапиенс. Това твърдят италиански археолози, цитирани от БТА.

Животински кости, открити в пещерата Грота дел Кавало в Южна Италия разкриха, че по-съвършените копия, лъкове и стрели на Хомо сапиенс са давали възможност на тези наши предшественици да убиват животните по-лесно, отколкото на примитивните пещерни хора.

"По-напредналата ловна стратегия е била предимство", коментира проф. Стефано Бенаци от университета на Болоня. Археолозите са открили повече от 140 фосилиpирани животински останки от Грота дел Кавало, където е било първото селище от горния палеолит в Европа. Те установиха, че ранните Хомо сапиенс са използвали копия, лъкове и стрели преди 40 000 години - с 20 000 години по-рано, отколкото се смяташе досега.

Специалистите са открили също следи от охра, пчелен восък и клей, които вероятно са използвани като лепило за стабилизиране на главите на стрелите. Неандерталците също са имали копия и стрели, но не и лъкове. Неандерталците са съжителствали с Хомо сапиенс повече от 5000 години. За изчезването им има различни теории - че са изтребени, станали са жертва на болест, на природно бедствие, кръвосмешения или конкуренция.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2229 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
оцелял от "градежа" СДС-арски българин

2019.10.03 | 14:54

1

А ние си имахме ДрагалЪвский гърбат Ай дук.
Все още не сме изчезнали,но сме на път,
щом Ай дука ни докара чак до тук!

Добави коментар

Водещи новини