Неандерталците са погребвали мъртвите си с цветя

  • 19 февруари 2020 14:44

  • 773
  • 1
Неандерталците са погребвали мъртвите си с цветя
© Getty Images

Скелет на неандерталец, откри в иракска пещера, известна с намерените фосили на тези изчезнали братовчеди на нашия вид, предостави нови доказателства, че те са погребвали мъртвите си, и то с ритуали с цветя, съобщи Ройтерс.

Добре запазената горна част от скелет на възрастен неандерталец, живял преди 70 000 години, чийто пол не е установен, е намерена в пещерата Шанидар в полуавтономния район Кюрдистан на Северен Ирак. Индивидът, вероятно на 40 или 50 години, е наречен Шанидар Зет, предава БТА.

В пещерата в средата на миналия век са намерени останките на още 10 неандерталци - седем възрастни и три детски. Те дават информация за физическите характеристики, поведението и начина на хранене на вида. Намерени са и полени в пръстта около единия от скелетите. Още тогава някои специалисти казват, че неандерталците са погребвали мъртвите си и са имали погребални ритуали с цветя.

Тази хипотеза оспорва популярното схващане, че неандерталците са били първични и не особено умни.

Други специалисти обаче изтъкват, че поленът може да се дължи на замърсяване по време на разкопките, или да е донесен от гризачи или насекоми.

"Призрачна популация" е живяла в Африка преди 500 000 години

Костите на Шанидар Зет обаче са намерени в седимент с древен полен и други минерализирани растителни остатъци, насочващи към вероятно погребение с цветя. Находката още се изследва в университета на Кембридж.

Спорът за евентуалните погребални ритуали на неандерталаците е част от по-големия дебат за нивото на когнитивното им развитие.

"Ключово тук е съзнателното действие. Телата могат да бъдат погребани и от практичност - за да не бъдат привлечени опасни мършояди и/или заради миризмата. Важно е това, което е отвъд практичните елементи, защото насочва към по-сложно, символично и абстрактно мислене, към състрадание и грижа за мъртвите, и вероятно чувства на скръб и загуба" - каза ръководителят на изследването Ема Померой.

 

Шанидар Зет изглежда положен в издълбана ниша в подпочвения слой, заедно с още трима души, но не се знае дали погребенията им са били едновременни или разделени от десетилетия или векове.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
773 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Роналдо от църквата

2020.02.19 | 15:01

1

Именно първичното те кара да заровиш трупа за да не го пипат другите хиени.
Все пак дори и неандерталците са се привързвали един към друг.

Добави коментар

Водещи новини