"Призрачна популация" е живяла в Африка преди 500 000 години

  • 14 февруари 2020 12:27

  • 1796
  • 0
"Призрачна популация" е живяла в Африка преди 500 000 години
© Pixabay

Учени откриха доказателства за загадъчна "призрачна популация", обитавала Африка преди 500 000 години, свързана генетично със съвременните хора, съобщиха Ройтерс и в. "Индипендънт", цитирани от БТА. 

Съществуването на тези загадъчни предшественици на човека е открито от учени, изучаващи генома на четири западноафрикански популации. От 2 порцента до 19 процента от тяхното генетично наследство идва от тези древни хоминини. Идентичността им обаче е неясна. Затова и специалистите използват термина "призрачна".

За пръв път от години слон бе забелязан в природата в Сенегал

Известно е, че неандерталците и денисовците - други архаиачни хора, са допринесли за генетичното изграждане на съвременния човек извън Африка. Приносът на хоминините към генетичните вариации на съвременните африканци обаче е неясен.

Според учените от университета на Калифорния в Лос Анджелис "призрачната популация" се е отделила от общия човешки предшественик на неандерталците и Хомо сапиенс преди 625 000 години. След хиляди години представителите й са се кръстосали с предшествениците на съвременните западноафрианци.

Учените са анализирали гените на четири популации - две от Нигерия, една от Сиера Леоне и друга от Гамбия.

Археолози откриха древен град на 9000 г. край Йерусалим

Последвайте канала на

Novini.bg
1796 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини