12 групи маскирани се включиха в празника "Тайнството на Сурва" в Радомир

  • 18 януари 2020 14:53

  • 1428
  • 0
12 групи маскирани се включиха в празника "Тайнството на Сурва" в Радомир
© bulphoto

Дванадесет групи сурвакари и кукери от Радомирско, Благоевградско и Земенско представиха изкуството си днес на общински сурвакарски празник "Тайнството на Сурва" в Радомир.

Всяка група в рамките на 10 минути показа обичаи и наричания. Проявата няма конкурсен характер. Всички групи получиха парични награди и грамоти за участие.

"Тайнството на Сурва" ще се състои в Радомир

По традиция в рамките на празника бе организирано и изложение на традиционни зимни ястия. Зимни кулинарни трапези подредиха читалищата в общината, Домът за възрастни хора и пенсионерски клубове. Кметът на общината Пламен Алексиев изтегли монетата от питата с късмети и заяви, че това е добра поличба за финансирането на Радомир. Проявата бе предшествана от работилница за сурвакарски маски, която се проведе седмица по-рано в Обединения детски комплекс. С беседи на етнолози учениците бяха запознати с тайнството на обичая Сурова.

Групи от сурвакари и кукери се включиха в Седемнадесетия маскараден фестивал "Сурова Брезник". Участниците са предимно от община Брезник, но има гостуващи групи от околните села. С традиционното дефиле групите влязоха на площада в Брезник танцуваха за да прогонят злите духове.

 

Мая Йорданова
1428 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини