Сурвакари и кукери гониха злите сили в Благоевград

  • 05 януари 2020 17:34

  • 1200
  • 2
Сурвакари и кукери гониха злите сили в Благоевград
© Булфото (архив)

Стотици сурвакари гониха злите сили по време на дванадесетия  Фестивал на сурвакарските групи в Благоевград, предаде БТА.

Кукери, облечени в традиционни костюми и старци със страшни маски и звънци дефилираха по един от централните булеварди на града. Тази година във фестивала участваха 13 групи от Благоевград и околните населени места. Всяка една от тях представи и ритуал, свързан с българския бит и култура. Възрастни жени, деца и младоженци се включиха в пресъздаването на венчавка, подредиха трапеза за Бъдни вечер, показаха и характерни за тази край обичаи.

Коледни емоции, песни, танци и приказни герои участваха в концерта на община Сунгурларе

В кукерски костюми бяха предрешени не само мъже. Тези традиции се предават и децата с желание се включват, споделиха по-възрастни от тях, които от десетилетия обличат кукерски костюми. Техни деца - момчета, а и момичета, скачаха с тежките кожи наравно с бащите си.

С кръшни хора моми и ергени облечени в носии празнуваха, докато кукерите гонеха злото от Благоевград. Във всяка една от групите имаше и мечки, и мечкари. Те бореха най-любопитните, подали се извън загражданията, за да виждат по-добре дефилето. В групите не липсваха и маски със съвременни персонажи.

Малки сурвакари „наричаха” с добри думи кмета на Банско

Фестивалът откри кметът на Благоевград. Дефилето на групите оценява жури, като най-добрите, многобройни и колоритни от тях бяха отличени. Награди и грамоти имаше за всички участници, като по традиция се награждават най-младите и най-възрастните от тях.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1200 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Оцелял българин

2020.01.05 | 18:37

2

Де да можеха да изгонят СДС-Чумата от България и Драгалевския Ай дук!

Bai hui

2020.01.05 | 17:51

1

Aman ot tezi purvobitni varvarski tradicii,naravno a koleneto na prase pred bloka .

Добави коментар

Водещи новини