Кукери изпълниха Гоце Делчев със заклинания

  • 31 декември 2019 12:13

  • 1483
  • 2
Кукери изпълниха Гоце Делчев със заклинания
© Novini.bg

Десетки кукери изпълниха площада на Гоце Делчев днес. От ранни зори самодейци тръгнаха из града, за да спазят старата българска традиция да прогонят злите сили и да призоват към благоденствие по случай идването на новата година.

Най-многобройна беше групата кукери от село Мосомище. Това е селото, където още пазят традицията на бабугерските игри. А освен възрастни хора, кукерски костюми облякоха и малки деца. Гледката пък умили всички гости на града. Те се прехласнаха и по автентичните костюми, направени от специална кожа.

Кукери гониха зли духове на фестивал в Хасково

На площада сред кукерите бяха и попът, булката, касиерът. Присъстваше и черешовото топче. Изви се и македонско хоро. Звукът на чанове пък огласяше целия площад.

Утре, в първия ден на новата година, празненствата в Неврокопския край продължават. Предстои големият кукерски фестивал в Разлог "Старчевата", където се очакват кукери от страната и чужбина. Празненствата ще бъдат своеобразно шестие за прогонване на злото и ще обиколи целия град.

По материала работиха Галя Георгиева и Борислава Бибиновска

Novini.bg
1483 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
.

2019.12.31 | 16:02

2

Не са нужни заклинания а молитви към нашия премилостив Господ Иисус Христос, да пребъде славата Му, амин!

Крум Усаински-Крупник

2019.12.31 | 15:56

1

Аз съм модераторски педал-ТРОЛ.Обичам да лижа задници и да лапам меки пишки.Любимата ми е на циганина Сорош,защото той ми плаща най добре.За една пица и 15 лева ,правя всичко това.Айде чао от мен цървули и ако някой иска да ме праска отзад да пише на редактора.

Добави коментар

Водещи новини