Плодове и зеленчуци за дълголетие

  • 10 юни 2011 19:57

  • 2787
  • 0
Плодове и зеленчуци за дълголетие
© Булфото

Изследователите смятат, че консумацията на кръстоцветни зеленчуци -  броколи, зеле, карфиол и др. от този клас зеленчуци, е особено полезна и води до по-здравословен начин на живот като цяло.

Резултатите от проучването показват, че похапването на зеленчуци е полезно и срещу сърдечно-съдовите заболявания, но като цяло авторите от университета "Вандербилт" смятат, че това не увеличава автоматично продължителността на живота. 

Зеленчуците са богати на витамин С и фибри и съдържат хранителни вещества, полезни за здравето.
В проучването са участвали близо 135 000 възрастни от Шанхай, Китай.

Участниците попълвали въпросници за хранителните си навици и здравословното си състояние, както след това изследователите ги разделили на 5 категории в зависимост от това какво количество зеленчуци ядат.

В течение на 5 години, 4% от доброволците починали. Тези, които похапвали повече зеленчуци или плодове, обаче, били 15% по-малко застрашени от смърт през този период от тези, които консумирали по-малко.

За консумиращите повече или по-малко броколи, карфиол, зеле и др. зеленчуци от този клас там разликата в смъртността между хората била още по-голяма.

Изследователите открили сходност, след като забелязали, че около една четвърт от всички смъртни случаи в проучването били следствие на сърдечно-съдови заболявания.

Учените се опитвали да изключат алтернативните обяснения - като възраст, тегло, физическа активност, употреба на витамин и пушене - но признават, че може да има и повече фактори, които да влияят.

Все пак, те насърчават хората да ядат повече продукти, особено зеленчуци като броколи, карфиол или зеле, като лесен начин за по-здравословен живот и дълголетие.

Последвайте канала на

Весела Найденова
2787 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини