Леонардо да Винчи е страдал от синдром на дефицит на вниманието, смята психолог

  • 16 юни 2019 08:42

  • 2484
  • 3
Леонардо да Винчи е страдал от синдром на дефицит на вниманието, смята психолог
© Pixabay

Ренесансовият гений Леонардо да Винчи е страдал от синдром на дефицит на вниманието. Това е мнението на професора по психиатрия Марко Катани, който смята, че дефицитът на вниманието и хиперактивността обясняват много незавършени творби на Да Винчи, съобщава БТВ.

Дори най-известната от тях – портретът на Мона Лиза, не е напълно завършена.

Исторически сведения и биографии на съвременници на Да Винчи показват, че Леонардо е бил левичар и вероятно е имал дислексия – също характеристики на хората с разстройство на вниманието. Подобно на много хора с тази диагноза Да Винчи е спял малко и често работел по цели денонощия.

„Очевидно е трудно да поставим каквато и да е психиатрична диагноза, защото нямаме биологични маркери, но съм почти убеден, че Синдром на дефицит на вниманието е най-правдоподобното обяснение за непостоянното поведение на Леонардо.

Диагнозата няма нищо общо с нивото на интелигентност на тези хора. Всъщност, една от целите на това изследване е да дам за пример Леонардо – човек, който е имал невероятен талант, креативност и въпреки това се е борил с невъзможността си да завършва задачите, които има”, казва проф. Марко Катани.

Последвайте канала на

Novini.bg
2484 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Флинтстоун

2019.06.17 | 06:45

2

Аз бих му дал диагноза даунче + аутист това ще обясни защо е обичал да се маже с говна всяка сутрин преди да излезе на пазара да продава чесън. Бедни ми Леонардо трябваше да си потънеш с кораба Титаник!

2019.06.17 | 13:44

3

"Прости им Господи...",както се казва..."те не са виновни....и не ги наказвай повече от това,защото ще затрият света."

2019.06.16 | 10:00

1

Колко съм"щастлива"да живея във времето на на Прф.Марко Катани, който "успя" да "диагностицира " Леонардо да Винчи столетия по-късно и да "запише " "труда"си във времето, за поколенията. "Благодаря за гениалното разкритие!!!!!"
Вече "очите ми са отворени".

Добави коментар

Водещи новини