"Тайната вечеря" вече може да се види без дълго чакане

  • 09 февруари 2021 21:46

  • 1965
  • 0
"Тайната вечеря" вече може да се види без дълго чакане
© Getty Images

Ограниченията заради Ковид-19 дават и някои шансове за любителите на изкуството. Такава е възможността да се види "Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи, без да се чака дълго на опашка и с билети, закупени в деня, съобщиха БТА и Асошиейтед прес.

Достъпът до шедьовъра в трапезарията на църквата "Санта Мария дела Грацие" е възобновен от днес. Той беше спрян през ноември заради втората карантина. Преди това мястото бе недостъпно от 26 февруари до 9 юни миналата година. Ограничителните мерки срещу коронавируса доведоха до спад от 80 на сто на посетителите миналата година в сравнение с 2019 г. Тогава рекордните 445 728 души бяха разгледали произведението и музея.

От управата на музея очакват спад от 60 на сто в посещенията и приходите тази година.

През първата седмица от възобновените посещения до помещението с "Тайната вечеря" ще бъдат допускани до осем души на всеки петнадесет минути, а през следващата седмица се очаква да се допускат до 12 души. Заради високия интерес, преди пандемията бе нужно да се прави резервация месеци преди посещение и да се чака дълго. Ема Дафра, директор на държавните музеи в Ломбардия, каза, че сега резервационната система работи всяка седмица и е възможно музеят да се разгледа с билет, купен в същия ден.

Продадоха за рекордна сума картина на ученик на Леонардо да Винчи

"Драматичната ситуация с Ковид доведе до намаляване на времето за чакане и за посетителите това е добра възможност", каза тя. За момента от необичайната възможност могат да се възползват основно живеещите в Ломбардия. Ограниченията в Италия заради пандемията забраняват пътуванията между отделните провинции и региони, освен по работа, за лечение или други неотложни нужди.

"Това е ново начало", казва Роберто Понти, който успя да види "Тайната вечеря" след месеци чакане. "Италия е пълна с изкуство, с красоти и възможността да се докоснем до тази красота означава да си върнем живота. Означава да направим крачка напред към живот, който може да е различен в социално отношение, но който продължава", каза той.

Novini.bg
1965 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини