От “Лувъра” се съмняват, че Да Винчи е рисувал картината “Салватор мунди”

  • 07 юни 2019 18:00

  • 1574
  • 1
 От “Лувъра” се съмняват, че Да Винчи е рисувал картината “Салватор мунди”
© Getty Images

Специалисти от световно известният музей “Лувъра” в Париж изразиха сериозни съмнения относно автентичността на най-скъпо продадената картина в света, известна под името “Салватор мунди” (“Спасителят на света”), предадоха световните арт медии, предава БТВ.

Картината, за която се смята, че е рисувана от ренесансовия художник Леонардо да Винчи беше продадена за рекордните 450 млн. долара през ноември 2017 г. Съмненията и скандалите около картината, на която е изобразен Исус датират от 2011 г., когато тя била включена в изложба на Националната галерия в Лондон.

От “Лувъра” потвърдиха, че няма да включат картината в предстоящата си голяма изложба с творби на Леонардо да Винчи. Условието на кураторите от френския музей е, че “Салватор мунди” може да участва, ако е изрично упоменато, че е нарисувана в уъркшопа на Да Винчи, но не лично от него.

Арт историкът Бен Луис твърди, че ако се докаже, че картината не е нарисувана лично от Леонардо, а от негови ученици, нейната цена ще падне до около 1,5 млн. долара.

“Салватор мунди” е закупена през 2005 г. от двама американски арт дилъри на цена 1,175 долара. Дълго време тя беше реставрирана и анализирана от световни имена в арт средите, които прецениха, че е дело на Да Винчи. Участието на картината в изложбата на Националната галерия в Лондон бетонира нейната автентичност.

По-късно тя стана още по-популярна, след като по време на търг в “Кристис” принцът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман я откупи за 450 млн. долара. Целта беше тя да стане част от изложба в “Лувъра Абу Даби”, но събитието беше отложено.

В момента екипът на парижкия “Лувър” подготвя огромна изложба с творби на Леонардо да Винчи по повод 500 години от смъртта на ренесансовия гений. Френският музей притежава най-голямата колекция от творби на италианския художник, но за момента “Салватор Мунди” няма да участва в експозицията.

Novini.bg
1574 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
kolxo

2019.06.08 | 00:04

1

А Леонардо дали е знаел, че има 'уъркшоп'? И какво по дяволите е това чудо, нещо като гараж за трактор на двора ли? Може да не е имало трактори, ама той Леонардо нали е бил гении.....

Добави коментар

Водещи новини