-
14 юни 2019 10:24
- 1326
- 1
Испански учени препоръчаха да готвим зеленчуците с повече зехтин, защото така се улеснява освобождаването и усвояването на биоактивни съединения, съобщи Юрик алърт.
Резултатите от изследването на учените от университета на Барселона разкриват механизми, с които гастрономията влияе върху ползата от средиземноморската диета. Известно е, че тя укрепва сърцето, кръвоносните съдове и подобрява метаболизма, но тези плюсове не са толкова явни сред хора, които живеят в други райони. Възможно е това да се дължи на различните готварски традиции.
Запържването на основата за ястията - т. нар. софрито, е много характерно за Средиземноморието. Затова учените са се заели да оценят ефекта на допълнителния зехтин върху биоактивните съединения в доматите, кромида и чесъна. Според тях тази комбинация съдържа 40 различни феноли и много каротеноиди. Приемането им се свързва с подобряване на параметрите за риск от сърдечносъдови проблеми и инсулинова чувствителност.
"Основният резултат от изследването е, че готвенето на зеленчуците с повече студено пресован зехтин е благоприятно за освобождаване на биоактивните съединения . . . и тяхното усвояване" - каза Роза М. Ламуела от Института по изследване на храненето и безопасността на храните.
Учените установиха също, че зехтинът допринася за извличането на изомери на каротиноидите и полифенолите, които са с по-силни антиоксидантни свойства.
Последвайте канала на
Свързани новини
Производители искат строг контрол за вносните зеленчуци
13 юни 201909:39
Капризните деца ще изядат по-бързо зеленчуците си, ако се хранят прави
12 юни 201911:21
Замразените плодове и зеленчуци са по-полезни от пресните
04 юни 201908:23
На последно място сме по консумация на плодове и зеленчуци в ЕС
02 април 201909:50
Плодовете и зеленчуците облекчават менопаузата
21 ноември 201819:58
Плодовете и зеленчуците удължават живота
03 октомври 201814:21
Зехтинът намалява риска от сърдечни заболявания
10 юни 202109:27
Ниските цени обричат на фалит родни зеленчукопроизводители
14 септември 201909:52
Специалисти препоръчват да даваме на децата по три зеленчука едновременно
11 септември 201914:18
Пирин засили Етър по урвата към Втора лига
Разглобяването на “Армията” продължава, ето как изглежда стадионът отвътре (видео)
Феноменален Григор прегази Алкарас и е на полуфинал!
11-те на Арда и Крумовград
"Контра": Кой измежду Арсенал, Ман Сити и Ливърпул ще бъде на върха в Премиър лийг след дербито на "Етихад"
Тази нощ отново няма да се спи заради Григор
Коментари 1
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
С три закона за 10 минути: депутатите набързо уредиха въпроса с това как се става служебен премиер
29 март 202415:05
Диана Ковачева: Не мога да стана служебен премиер, подавам оставка и като омбудсман
29 март 202413:07
Петър Чобанов: Всеки един от нас трябва да се съобрази с крайното решение на президента
29 март 202413:34
Андрей Гюров: Президентът трябва да намери балансирано решение в този момент
29 март 202414:42
Асен Василев: В момента, в който покрием критерия за инфлация, България може да влезе в еврозоната
29 март 202413:03
Водещите новини! 20 години България в НАТО. Искри около неслучилата се ротация. Зеленски предупреди: войната може да стигне Европа (и още…)
29 март 202413:27
Сигнал за бомба в столичен мол
29 март 202415:25
Отиде си голям български поет
29 март 202413:59
Ето как е изглеждала Ромина Тасевска преди 13 години
29 март 202413:26
2019.06.14 | 10:44
Тия учени да го духат под вода! Зехтинът не бива да се нагрява! Перфектното за готвене е шарлан - нерафиниран зехтин.