Ниските цени обричат на фалит родни зеленчукопроизводители

  • 14 септември 2019 09:52

  • 1189
  • 2
Ниските цени обричат на фалит родни зеленчукопроизводители
© Кадър - Нова телевизия

Родните зеленчукопроизводители са категорични, че ниските цени на вносните зеленчуци ги обричат на фалит в сезона на зимнината. Те изразиха недоволството си за поредна година от евтиния внос от съседни държави, предаде Нова телевизия.

Всяка година градината на баба Златка от хасковското село Конуш произвежда достатъчно количество зеленчуци за консервите за зимата. Жената редовно затваря буркани, а графикът зависи от времето и слънцето. От пазара тя купува рядко. Казва, че търговците лъжат, че продукцията е българска, за да привлекат клиенти.

„И доматите, и чушките нямат вкус. Продуктите в другите държави не са толкова хубави”, смята Златка Христова.

На няколко километра от баба Златка, производителят Октай бере трета ръка капия. Занимава се със земеделие вече близо 7 години. В последно време обаче е намалил площта наполовина.

„Гледахме към 250 декара и се принудихме да намалим. Всяка година разходите скачат -торове, работната ръка”, заяви Октай Рамадан.

Един от основните проблеми пред българските зеленчукопроизводители остава евтиният внос.

„Постоянно коментираме с колеги, че вносът ни трепе. Не може ние да произвеждаме и да има внос от Турция, Македония, Гърция. Явно там им дават по-големи субсидии. Няма как да влезе от друга държава по-евтино, при положение, че ние си го произвеждаме”, поясни той.

Затова Октай иска или вносът да бъде спрян, или субсидиите да се вдигнат. За да наваксат загубите продават и директно от нивата край пътя.

Темата коментира и доц. Божидар Иванов от Център за изследвания в селското стопанство.„Производството в страната отбелязва повишение. Има изсветляване на самата търговия и количествата, които навлизат у нас. Производителите от години се оплакват от нелегален внос. Увеличава се потреблението на домати и пресни зеленчуци", каза Иванов. Той допълни, че зеленчукопроизводството е от най-специфичните сектори и зависи от много грижи и внимание.

По думите му цените на зеленчуците могат да се променят в рамките на един ден. „Това зависи от снабдяването, производството", каза доц. Иванов и уточни, че в Европа най-големите доставчици на зеленчуци са Tурция и Мароко.

Калина Христова
1189 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.09.14 | 11:32

2

Помощ от държавата,но за измама затвор и нещата ще потръгнат

Сашо

2019.09.14 | 10:26

1

Прав е трябва дотация от държавата за всеки кг. продадена продукция с фактура за да може да се работи. Така е в другите страни.

Добави коментар

Водещи новини