Почти една четвърт от ледниците в Западна Антарктида са нестабилни

  • 20 май 2019 10:06

  • 1276
  • 0
Почти една четвърт от ледниците в Западна Антарктида са нестабилни
© Pixabay

Ледниците в Западна Антарктида стават все по-нестабилни, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Според нови изчисления на учени от Центъра за полярни наблюдения и моделиране в университета в Лийдс, Англия, около 24 процента от леда в Западна Антарктида е нестабилен.

Специалистите използвали компютърни модели, за да анализират направените с помощта на изкуствени спътници около 800 милиона измервания на дебелината на леда там. Данните показват, че изтънява близо една четвърт от ледената покривка в Западна Антарктида. През последните няколко десетилетия са се ускорили темповете на топене на голяма част от въпросната ледена покривка.

Учените прибегнали до компютърни симулации, за да установят дали изтъняването се дължи повече на климатичните промени или на метеорологичните условия. При всяка симулация се взимали предвид данни за снеговалежите и било изследвано влиянието им върху изтъняването и стабилността на леда. "Информацията за снеговалежите действително ни помогна да открием скритата промяна в ледниците в спътниковите данни - заяви Анди Шепърд от екипа. - Сега ясно се вижда, че изтъняването бързо засяга някои от най-уязвимите ледници в Антарктида."

Било констатирано, че със затоплянето на водната повърхност може да се обясни увеличената нестабилност на леда в Западна Антарктида. Загубата на лед в Антарктида е допринесла за покачване на морското ниво с 4,6 милиметра от 1992 г.

Резултатите от изследването са публикувани в Geophysical Research Letters.

Последвайте канала на

БТА
1276 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини