Айсберг два пъти по-голям от Ню Йорк се откъсва от Антарктика

  • 27 февруари 2019 07:11

  • 7401
  • 3
Айсберг два пъти по-голям от Ню Йорк се откъсва от Антарктика
© pixabay

Спътникови снимки на НАСА показват, че ледник с предупреждават, че огромен леден блок, два пъти по-голям от Ню Йорк, ще се откъсне всеки момент от Антарктика. Става въпрос за шелфовия ледник Брънт в Антарктида, предаде bgr.com.

Учените наблюдават цепнатината от десетилетия.

НАСА сподели две снимки на ледника – първата, направена от Landsat 5 през януари 1986 г. и друга, направена от Landsat 8 през януари 2019 г. Голяма пукнатина, видима на изображенията, е нараснала значително през последните три десетилетия и почти обхваща целия леден шелф.

Друга пукнатина по вертикалата е наречена Хелоуинската пукнатина, защото се появява през месец октомври 2016 г. Скоро двете пукнатини ще се срещнат, което ще доведе до отделянето на най-големият айсберг от шелфа. От НАСА обаче твърдят, че леденият блок няма да бъде монументален по размер и вероятно дори няма да влезе в топ 20 на най-големите ледени късове.

Учените се опасяват, че отделянето може да дестабилизира ледника, което ще постави под въпрос бъдещето на изследователите от научната станция “Халий”, която се намира там. Бъдещето на шелфа може да се предвиди, когато стане ясно къде ще се съберат линиите на разлома.

 

Мая Йорданова
7401 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Граматиков

2019.02.27 | 10:00

3

"Спътникови снимки на НАСА показват, че ледник с предупреждават, че огромен леден блок....."

Петко

2019.02.27 | 07:51

2

показват, че ледник с предупреждават Айсберг два пъти по-голям от Ню Йорк се откъсва от Антарктика.ще се откъсне всеки момент. НА КОЕ ДА ВЯРВАМ

Кочо

2019.02.27 | 07:51

1

Много неграмотни люди има в държавата на ГЕРБ-Постаците ! Само това е достатъчно за този извод: "Спътникови снимки на НАСА показват, че ледник с предупреждават, че огромен леден блок, два пъти по-голям...".

Добави коментар

Водещи новини