Изложбата "Усещането Антарктида" се открива в Софийския университет

Изложбата "Усещането Антарктида" се открива днес от 18.00 часа в централното фоайе в Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски. Това съобщи пресцентърът на висшето училище.

Учениците от пети, шести и седми клас на 96-о Средно училище "Лев Николаевич Толстой" и преподавателката им по изобразително изкуство Ангелина Боянова участват в проект от програмата ЕКОАНТАР на Българския антарктически институт, с координатор Гергана Лаптева.

На откриването на изложбата проф. Христо Пимпирев - директор на Българския антарктически институт, ще връчи грамоти на участниците в проекта. През януари творбите им ще бъдат показани в уникална по рода си изложба под откритото небе на Българската антарктическа база на остров Ливингстън. С изразните средства на декоративното изкуство учениците са пресъздали своята гледна точка към красотата, растителния и животинския свят на Антарктида. Паната им са изработени изцяло от екологични материали - ориз, леща, семена от чия и яйчени черупки. По този начин творбите на учениците представят т.нар. екологично изкуство, или екоарт. Това е съвременна форма на изкуство, насочена към творене в синхрон с околната среда. Чрез подобни художествени изяви организаторите се надяват проблемът за опазване на природата на Ледения континент да достигне до повече хора и всеки да се замисли с какво би могъл да помогне за запазването на уникалните екосистеми в Антарктида.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет