Радиоактивни частици остават десетилетия наред в ледниците

  • 11 април 2019 14:20

  • 279
  • 0
Радиоактивни частици остават десетилетия наред в ледниците
© Pixabay

Радиоактивни частици от аварии в ядрени електроцентрали и от военни експерименти са хванати като в капан в ледници в целия свят, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Авторите му са обезпокоени, че тези частици могат да бъдат освободени при топене на ледовете вследствие на климатичното затопляне.

Международен изследователски екип потърсил радиоактивни частици в седименти на повърхността на ледници в Исландия, Алпите, Кавказ, Антарктида и западната част на Канада. Били открити радиоактивни частици на 17-те изследвани обекта, като концентрацията им надхвърляла най-малко 10 пъти нивата им другаде. "Става въпрос за най-високите нива извън зоните на ексклузия", поясни Каролайн Класън от университета в Плимут.

Когато са освободени в атмосферата, радиоактивните елементи падат на земята под формата на киселинни дъждове и е възможно да бъдат погълнати от растения и почвата. Но когато падат под формата на сняг и са хванати като в капан в леда, формират по-тежки седименти, които се натрупват в ледниците.

Аварията в Чернобил през 1986 г. доведе до поява на радиоактивни облаци, съдържащи по-специално цезий, на киселинни дъждове и заразявания в Източна Европа. "Ако падат под формата на дъжд, както след аварията в Чернобил, радиоактивните елементи се освобождават - отбеляза изследователката. - Но ако падат под формата на сняг, остават десетилетия наред в леда, а при топенето на ледниците вследствие на климатичното затопляне се изливат в реките."

БТА
279 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини