Хората пият бира и вино не заради вкуса, а заради опиянението

  • 03 май 2019 15:01

  • 1054
  • 3
Хората пият бира и вино не заради вкуса, а заради опиянението
©

Генетици от американския Северозападен университет установиха, че хората не пият бирата и виното заради вкуса, а заради психоактивния ефект на алкохола, водещ до опиянение, пише Франс прес.

Агенцията цитира проучване на екипа на д-р Мерилин Корнелис, който си поставил за цел да открие гените, които налагат нашите вкусови предпочитания. Но се оказало, че те се крият не в нашите вкусови рецептори, а са свързани с центровете за награда в мозъка.

"Както за бирата и виното, по същия начин хората са се научили да преодоляват горчивия вкус на кафето, за да се насладят на кофеина, доставящ "ментална награда"!", твърди д-р Корнелис.

За провеждането на проучването били изследвани данни за 336 хиляди души, регистрирани в Биобанката на Великобритания. Те трябвало да попълнят анкета за своята консумация на напитки в продължение на 24 часа. Учените след това се фокусирали върху генома на участниците и естеството на консумираните от тях течности. Оказало се, че най-важният фактор е не вкусът, а психоактивното въздействие на напитките върху нашия мозък.

"Еволюционно, ние не би трябвало да харесваме кафето, защото хората естествено загърбват горчивото, отбелязва д-р Корнелис. Но ние сме се научили да го консумираме, за да си осигурим въздействието на кофеина върху нас!" 

Последвайте канала на

БТА
1054 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
учените забравиха

2019.05.04 | 11:13

3

Останалите алкохолни напитки защо ги пият ? Особенно заради вкусът ;)

2019.05.04 | 09:02

2

1. Аз за това си слагам захар в кафето.
2. Мога да пия и безалкохолна бира, стига да не бие на карамел.

az

2019.05.04 | 00:43

1

Тия "генетици" да заминават на ПСИХИАТЪР !

Добави коментар

Водещи новини