Леопардовият гекон може да генерира нови мозъчни клетки

  • 31 юли 2018 15:23

  • 1264
  • 1
Леопардовият гекон може да генерира нови мозъчни клетки
© Pixabay

Редица влечуги и земноводни притежават впечатляващи способности, свързани с регенериране на тъкани, съобщи ЮПИ. Но единствено у геконите се образуват нови неврони.

Учени от университета в Гуелф в провинция Онтарио, Канада, за пръв път идентифицираха наличие на стволови клетки, които са отговорни за генериране на неврони в мозъка на леопардовия гекон. Били използвани химични маркери, вкарани в ДНК на стволови клетки. Това позволило да се проследи къде се движат стволовите клетки и в какъв вид клетки се превръщат. Маркерите били проследени до медиалния кортекс, където свидетелствали за генериране на нови мозъчни клетки.

"Получените резултати показват, че геконите непрестанно обновяват мозъчните си клетки, докато хората се затрудняват да го сторят", заяви Матю Викеъриъс от Ветеринарния колеж на Онтарио.

"Повечето от свързаните с регенериране проучвания фокусират вниманието върху риби данио и саламандри - отбеляза ръководителката на изследването Ребека Макдоналд от университета. - В изследването ни са използвани гущери, които са по-близки до бозайниците в сравнение с рибите и земноводните."

Учените се надяват да установят защо тези стволови клетки могат да генерират неврони в мозъка на гекон, но не и в човешкия мозък. Изследването може да допринесе за създаване на нови терапии за възстановяване на човешкия мозък от увреждания или дегенеративни заболявания.

Последвайте канала на

БТА
1264 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Моля ?

2018.07.31 | 17:43

1
Хората се затрудняват да го правят ? Какво ? ВИе добре ли сте ?

Добави коментар

Водещи новини