Изсветляване на облаци може да спаси Големия бариерен риф

Да се изсветлят облаци, за да отразяват по-добре слънчевата светлина или морето да бъде покрито със защитен слой са някои от проектите, които австралийското правителство проучва, за да бъде защитен застрашеният от климатичните промени Голям бариерен риф, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

През 2016 г. и 2017 г. Големият бариерен риф, който е с територията на Япония или Италия, бе засегнат от избелване вследствие на покачването на температурите на водата. Специалисти смятат, че 2300-километрова зона е понесла непоправими щети. Правителството обеща да води борба с климатичните промени, но също да проучи краткосрочни мерки, за да осигури временно "облекчение" на най-големия коралов риф в света.

През януари Канбера отправи призиви към учените, като отпусна 2 милиона австралийски долара, за да се финансират иновативни идеи, които ще дадат възможност да бъде спасен Големият бариерен риф. Той е застрашен също от индустриалната и селскостопанската дейност, както и от инвазивната морска звезда Ancanthaster planci, наричана също Трънен венец, която се храни почти изключително само с корали. Шест проекта, селектирани от 69 предложения, ще бъдат тествани, за да установи дали са приложими. Единият от тях предвижда облаци да бъдат изсветлени, като в тях се инжектират кристали морска сол.

Това ще увеличи отражателната способност на облаците. Дейвид Мийд от Австралийския институт за морски изследвания заяви, че предложението има потенциал, макар че на пръв поглед може да изглежда ексцентрично. "Екипът ни обмисля възможността да бъдат инжектирани милиарди капчици морска вода в секунда - поясни той. - Водата се изпарява и остават кристали морска сол, които се реят във въздуха. По този начин ще бъде увеличено количеството отразена слънчева светлина."

Друга идея е свързана със свръхтънък биоразградим слой, съдържащ отражателни частици. С него ще бъдат покрити някои рифове, за да бъдат защитени от климатичното затопляне. "Хубавото е, че слоят е с дебелината на молекула - отбеляза Андрю Негри от същия институт. - След като си плувал в него, той ще се самовъзстанови."

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Любопитно

още

Анкета

Трябва ли да продължи изкуството по време на COVID-19?

Трябва ли да продължи изкуството по време на COVID-19?

Избрано от Интернет