Мазните храни в големи количества са единствената причина за напълняване

  • 18 юли 2018 14:09

  • 2529
  • 2
Мазните храни в големи количества са единствената причина за напълняване
© Pixabay

Мазните храни в голямо количество са единствената причина за напълняване, а не прекаляването с въглехидрати и протеини, съобщи в. "Дейли мейл".

Учени от университета на Абърдийн и Китайската академия на науките направиха откритието с мишки. Гризачите, получавали много мазнини, поглъщали най-много калории, защото мазнините стимулират центъра за възнаграждения в мозъка.

Основен недостатък на изследванията на ефекта на диетите с хора е, че повечето не продължават достатъчно дълго, за да бъдат изводите достоверни. Тестовете с генетично сходни животни, като мишките, могат да насочат към верните отговори.

Ръководителят на екипа проф. Джон Спикман каза, че резултатите дават "добра насока" за ефекта на различния начин на хранене върху хората.

Учените са експериментирали с 30 различни диети, давани на мишките за период от три месеца, равни на девет човешки години. Всяка от тях била с различно съдържание на мазнини, въглехидрати и протеини.

"Резултатите са недвусмислени - мишките напълняваха единствено когато получаваха повече мазнини - каза проф. Спикман. - Единствено мазнините стимулираха центровете за възнаграждения в мозъка и повече ядене."

Мишките, получавали много въглехидрати - до 30 процента от дневните калории, не напълнели значимо. Комбинирането на захар с мазнини също не се отразявало на теглото повече, отколкото само мазнините.

Изследването опроверга и популярното твърдение, че недостигът на протеини стимулира приемането на по-голямо количество храна.

Последвайте канала на

БТА
2529 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
МЪКА

2018.07.19 | 08:49

2
Глупости! От година и половина намалих драстично само хляба, няма баници, мекици, сладкиши, кексове, козунаци, - само филийка-две на ядене,(с масло, сирене, кашкавал, сланинка), и отслабнах 10 килограма!

2018.07.18 | 14:39

1
Единствената ?!?!?!?

Добави коментар

Водещи новини