Суровите плодове и зеленчуци предотвратяват депресията

  • 18 април 2018 12:40

  • 1452
  • 0
Суровите плодове и зеленчуци предотвратяват депресията
© pixabay.com

Новозеландски учени установиха, че суровите плодове и зеленчуци са по-полезни за психичното здраве от готвените, съобщи в. "Дейли мейл".

Яденето на сурови зеленчуци и плодове може да предотврати появата на депресия, защото те съдържат важни хранителни вещества. Хората, които наблягат на такива храни, са с по-добро настроение и са по-доволни от живота, предаде БТА.

Здравните кампании обикновено се съсредоточават върху количеството на подовете и зеленчуците в менюто, например пет порции дневно. Учените от университета на Отаго обаче разгледаха как се отразява начинът, по който те са приготвени, върху психичното здраве. Спанакът и морковите, например, са вкусни и готвени, и сурови. За психичното здраве те са по-полезни необработени, защото иначе намаляват полезните им съставки.

Най-полезни за здравето са суровите моркови, банани, ябълки, зелени листни зеленчуци като спанака, грейпфрутът, марулята, цитрусите, горските плодове, краставиците и кивито. Участниците в изследването са били на 18 до 25 години - възрастовата група, която яде най-малко плодове и зеленчуци. Учените са оценили не само начина им на хранене и психичното им състояние, но и фактори които влияят върху него, като сън, движение, хронични болести. Резултатите показват, че хората които ядат повече сурови зеленчуци и плодове, са с по-малко симптоми за психични заболявания, например депресия.

Те са и с по-високи нива са психологическо благополучие, признаци за което са доброто настроение и задоволството от живота.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1452 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини