Безглутеновите храни не са по-добра алтернатива

  • 14 януари 2018 17:06

  • 1997
  • 0
Безглутеновите храни не са по-добра алтернатива
© Pixabay

Няма причина да вярвате, че избягването на храните с глутен е полезно за здравето, освен ако не страдате от хранителна алергия, свързана с глутенова непоносимост, твърди австралийска специалистка, цитирана от в. "Индипендънт" и БТА.

Безглутеновото хранене се превърна в световна тенденция и към нея се придържат дори хора, които могат да включат протеина в режима си.

Сюзън Махади е гастроентероложка и преподавателка в университета Монаш в Австралия. Тя съветва хората да не избягват глутена, освен ако не страдат от болестта целиакия.

"За хората без целиакия няма съществуващи доказателства, които да подкрепят твърденията, че стриктната безглутенова диета е полезна за здравето", казва тя.

"Дори е възможно обратното да е вярно и избягването на пълноценни зърнени храни, водещо до нисък прием на фибри, да е вредно", добавя специалистката.

В проучвания от предишни години на канадския университет в Торонто е установено, че фибрите предоставят допълнителна защита от сърдечносъдови заболявания и че избягването на глутена повишава риска от диабет тип 2.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
1997 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини