Учени предложиха нова версия за произхода на Марс

  • 21 декември 2017 12:24

  • 10961
  • 1
Учени предложиха нова версия за произхода на Марс
© Pixabay

Учени от САЩ, Япония и Великобритания установиха, че планетата Марс вероятно се е формирала в астероиден пояс, който е 1,5 пъти по-отдалечен от Слънцето в сравнение със сегашната й орбита, съобщи Лента.

Предполагаше се, че планетите Земя и Марс са се формирали относително близо една до друга. Минералният им състав обаче се различава значително - скалите на Червената планета съдържат по-леки силикати в сравнение със скалите на нашата планета. Това караше специалистите да смятат, че Марс напомня повече астероид.

Компютърна симулация показа, че Юпитер е имал важна роля за формирането на орбитите на вътрешните планети. Газовият гигант е допринесъл за формирането на Венера и Земята, като е откъсвал вещество от Червената планета. Затова Марс е с относително малка маса. Симулацията разкрива, че съществува 3-процентна вероятност Червената планета да е била по-близо до Юпитер, отколкото е днес, но гравитацията на газовия гигант я тласнала към сегашното й местоположение

Учените са на мнение, че за затоплянето на марсианската атмосфера и за появата на вода на повърхността на Червената планета е допринесло бомбардирането й от астероиди.

Резултатите от изследването са публикувани в Earth and Planetary Science Letters.

Novini.bg
10961 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.01.19 | 16:24

1
Нова реколта тревица и скоро след това - нови теории за какво ли не!

Добави коментар

Водещи новини