Как дюнерът се превърна в най-популярната храна в Германия?

  • 07 март 2017 14:47

  • 8167
  • 2
Как дюнерът се превърна в най-популярната храна в Германия?
© Getty Images/Guliver

Почти невъзможно е да посетите Германия, без да опитате къривурст или братвурст, две ястия с наденица, които са почти вездесъщи в страната, пише Би Би Си.

Но въпреки славата на наденицата изглежда, че германците никога не се отегчават от дюнер кебапа. Страната с население от 82 милиона души консумира два милиона дюнер кебапа на ден, съобщава Гюрсел Юлбер, говорител на Асоциацията на турските производители на дюнери в Европа (ATDiD).

Може да се каже със сигурност, че месото на фини кръгове, приготвено на вертикален шиш за печене, обвито с хляб и покрито със салата, измества наденичките като предпочитано фаст фууд ястие. Става дума за виден символ на културното и икономическо влияние на турските имигранти в германското общество.

Произведено в Германия

Изобретяването на дюнера в германски стил в Берлин преди близо 50 години се приписва на двама души – Кадир Нурман, починал през 2013 г., и Мехмет Айгун. И двамата са гастербайтери – вълната от работници от Южна и Източна Европа, които дават импулс на поствоенната икономика на Западна Германия. Те проправят пътя на трудова сила, която днес наброява 200 000 души.

Макар че има много спекулации относно истинската история – Айгун твърди, че той е измислил ястието една година преди Нурман в магазина си през 1971 г., ATDiD официално предоставя титлата на Нурман.

Според Юлбер Нурман продал първия кебаб в Германия от малкото си магазинче срещу зоологическата градина в Западен Берлин през 1972 г. Традиционното ястие от печено на скара месо, сервирано с ориз, салата и хляб, се превръща в сандвич, за да могат германските работници да го похапват на крак.

И двамата мъже твърдят, че им е хрумнала идеята да сложат месото в питка хляб. Но независимо кой е бил първи, двамата мъже положили основите на търговия, която днес възлиза на 4 млрд. евро (около 4.3 млрд. долара) в Германия. Днес любимата на германците улична храна се превърна във важен елемент от германската диета.

ATDiD съобщава, че в Германия има около 40 000 дюнерджийници, а Берлин е лидер с 4000. Това е повече отколкото в най-населения град в Турция – Истанбул, сочат данни на организацията Visit Berlin.

Германската столица е следвана от Мюнхен, Франкфурт, Хамбург и Щутгарт. Уличната храна е толкова желана, че през 2011 г. група германски студенти създаде решение за „дъх на кебаб“. Сокът от магданоз, мента и лимон неутрализира дъха на чесън.

Повече четете ТУК

Последвайте канала на

Novini.bg
8167 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
100

2017.04.08 | 14:51

2
Немеца е на колене и чака да му лупат жената и мачкат децата.....Тея са най-смешната нация в Европа
до 100:

2017.03.12 | 14:07

1
За съжаление си прав

Добави коментар

Водещи новини