Захарната индустрия е платила, за да се скрие вредата от захарта

  • 13 септември 2016 12:51

  • 27112
  • 4
Захарната индустрия е платила, за да се скрие вредата от захарта
© Getty Images/Guliver

От захарната индустрия са платили на влиятелни учени, за да манипулират резултатите от свое изследване за вредата от захарта, съобщава британския в. „Гардиън”.

В доклада, публикуван още през 60-те години се твърди, че основната причина за сърдечно-съдовите заболявания са хранителните мазнини, а не захарта.

Според документи, открити наскоро от учен в университета в Сан Франциско, Международната захарна асоциация е платила на експерти през 1967 г., за да направят преглед на медицинската литература на тема ролята на захарта при сърдечните болести. Асоциацията е извършила проучването и то е било публикувано в английски медицински журнал, който обаче тогава не е имал изискване за конфликт на интереси при съставянето на проучванията. Тримата учени от Харвард, които са извършили анализа, са получили около 50 000 долара за своята работа.

Днес е почти невъзможно да следим обхвата на това кои хранителни компании спонсорират проучвания – от производителите на най-преработените храни, напитки и добавки до производителите на млечни продукти, месо, плодове и ядки, обикновено се дава път на резултатите в полза на интересите на спонсора, коментира експерта по здравословно хранене проф. Марион Нестле, цитирана от БТВ. Според нея спонсорството на хранителните компании манипулативно подкопава общественото доверие в науките за храненето и обърква обществото с информацията за храната, която консумира.

В свое изявление от Захарната асоциация коментираха, че е трябвало да упражнят повече прозрачност при изготвянето на своето проучване, но също така обвиниха авторите на новите открития в търсене на сензация.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
27112 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2016.09.16 | 21:25

2
Разбира се. За това хората са болни масово...

2016.11.04 | 17:59

4
Няма храна, която да е вредна, ако е истинска. Болни сме, защото се храним с боклуци повечето внесени от вън, защото сме подложени на постоянен стрес как да свържем двата края, защото не можем да си позволим да отидем на нормална почивка, както някога като дете ходех по два пъти в годината на море и отделно на лагер от училище. Баба ми и дядо ми имаха градина, която раждаше почти всичко, а ако имаше нещо, което не ражда, се взимаше от съседите. Гледаха пчели, които даваха истински мед, а не такъв с глюкоза или подобни. А сега всички са болни, но много модерни и се хранят с био, еко и здравословно.

2016.09.15 | 22:20

1
Боже ,прости ми ,ама ти си обратен !Някога ,преди години ,от месото ни отказваха ,да ядем само евтина риба !После кафето е вредно ,сега пък е полезно !Аз вярвам само на ...баба ,какво точно е яла ,не знам ,ала знам че до 100 години е издържала !Яла е всичко ,що от земята е произвела !
Гост

2016.09.16 | 22:26

3
Че кой вече вярва на учените, те са поредното средство за манипулация. Държави няма, има бедни и богати. Богатите имат сметка бедните да са прости, да работят за без пари и да купуват всичко което им се предлага, нищо че е вредно.

Добави коментар

Водещи новини