Кинжалът на Тутанкамон е изработен от извънземно желязо (видео)

  • 03 юни 2016 09:05

  • 29955
  • 2
Кинжалът на Тутанкамон е изработен от извънземно желязо (видео)
© GettyImages

Кинжалът, намерен в гробницата на Тутанкамон до мумията на египетския владетел, е направен от желязо, донесено от метеорит, предаде Би Би Си.

Откритието е направено от италиански и египетски учени чрез рентгеново изследване, без да се нарушава целостта на древния артефакт, пише news.bg.

Тутанкамон е погребан преди повече от 3300 години.

Дръжката и ножницата на оръжието са украсени със златни орнаменти – цветя и пера. Сега то се намира в Египетския музей в Кайро.

Кинжалът е сред предметите, намерени от британския археолог Хауърд Картър, при разкопките на гробницата през 1922 година. Още тогава вниманието на учените е привлечено от вид на острието, което не е било засегнато от ръжда. Подобни изделия са рядко срещани в древния Египет.

„Високото съдържание на никел ясно показва, че става дума за метал с метеоритен произход.” – коментира Даниела Комели, водещ автор в изследването.

Учените уточняват, че изводът за извънземния произход за метала е направен въз основа на наличието на никел и кобалт в желязното острие.

Те са проучили химическия състав на метеоритите в ивица от 2000 километра до египетското крайбрежие на Червено море. Установено е, че при един от тях, който е паднал на 240 километра западно от Александрия, съдържанието на никел и кобалт е идентично с това в кинжала на Тутанкамон.

Последвайте канала на

Novini.bg
29955 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
емо

2017.02.04 | 16:54

2
Някой сега си мислят че са открили планети само ги преодкриваме преди нас са ги открили х години.
100

2016.12.10 | 09:48

1
Ножа е македонски 100%

Добави коментар

Водещи новини