NASA открива служба за защита на Земята от астероиди

  • 13 януари 2016 11:48

  • 1395
  • 0
NASA открива служба за защита на Земята от астероиди
©

Американската Национална космическа агенция (NASA) предприема важна стъпка за осъществяване на координация на ответните действия срещу застрашаващи Земята небесни обекти както между институциите в САЩ, така и на междуправителствено ниво, пише "Фокус", цитирайки Space.

Агенцията обяви създаването на Служба за координация на планетарната отбрана. Линдли Джонсън, директорът на съществуващата в момента програма за близки до Земята обекти, ще поеме ръководството на новосъздадената служба. Седалището й ще бъде в дивизията за планетарни науки на NASA във федералната столица Вашингтон.

До момента са засечени над 13500 близки до Земята обекти с различни размери, като повече от 95 процента от тях са открити след началото на финансирани от NASA проучвания през 1998 година. Челябинската метеорна експлозия в Русия през 2013 година насочи вниманието към потенциалните опасности от прелитащи в близост до планетата небесни обекти.

Дългосрочните цели на NASA включват разработване на методи и технологии за отклоняване и пренасочване на обекти, които биха се сблъскали със Земята. Наскоро приетият федерален бюджет за 2016 година предвижда 50 милиона долара за наблюдения и планетарна отбрана. Сумата се е увеличила десетократно по време на управлението на администрацията на президента Барак Обама.

Последвайте канала на

Novini.bg
1395 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини